Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Duray Mikló... ----

Magyar Magyar Német Német
Duray Mikló... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Duray Miklós

Szlovákiai magyar közéleti személyiség, 1945. július 18?án született Losoncon. Tanult szakmája szerint geológus, doktori disszertációját 1977?ben védte meg geokémiából a pozsonyi Komenský Egyetemen. Hivatása politikus. 1973?ban nősült, feleségével Szabó Zsuzsannával az 1989?ben született Áron Bálint szülei.

Eredeti szakmáját tekintve, mint geológus 1972?73?ban a pozsonyi Talajtani Kutató Intézet, 1973?77 között a Szlovák Tudományos Akadémia Geológiai Intézetének volt a tudományos munkatársa, majd 1990?ig a Doprastav állami vállalatnál volt alkalmazásban.

1968?ban a Prágai Tavasz idején kifejtett politikai aktivitása miatt évekig nem vehetett részt semmilyen közéleti tevékenységben. 1964?től a csehszlovákiai magyar ifjúsági klubok szervezője, 1968?69?ben megalakításától a betiltásáig a Magyar Ifjúsági Szövetség vezetője volt. Tagja volt a Csemadok Országos Elnökségének is. 1978?ban megalapította a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát, melynek éveken keresztül egyedüli szóvivője volt. A bizottság ellenzéki szervezkedést fejtett ki. Tevékenysége a Szlovákiában élő magyarság kettős nemzeti és politikai elnyomásának megszűntetésére irányult. Duray Miklós aláírta a Charta '77 polgárjogi nyilatkozatot és szoros kapcsolatban állt az aktivistáival.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is