Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ecet vinegar
ecet és ola... castors
ecet és ola... pair of cas...
ecet-olajta... cruet
ecet-olajta... cruet stand...
ecetágy mother of v...
ecetbe rak to pickle
ecetben elt... to pickle
ecetes pickled
ecetes lé pickle
ecetes lébe... to put sg i...
ecetes lébe... to pickle
ecetes lébe... pickled
ecetes ubor... pickled cuc...
ecetsavgyök... acetyl

Magyar Magyar Német Német
ecet Essig (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

ecet

A saláták, a savanyúságok alapvető, nélkülözhetetlen ízesítője. Az elmúlt évtizedekben ugyancsak szűkében voltunk az ecetválasztéknak. Olyannyira, hogy a 60-as évek közepétől a hazai ecettermelés kiegészítésére tömény, szintetikus ecetsavat kellett importálni, ebből készült itthon a 20%-os eceteszencia.

A közelmúltig ez uralta a magyar ecetpiacot, az utóbbi években azonban - biológiai ecetgyártásunk nagyarányú fejlesztése eredményeképpen - lehetővé vált az ecetsav importjának fokozatos csökkentése, majd 1990 közepétől teljes megszüntetése. Ma már a magyar ecetüzemek - a nyugat-európaiakhoz hasonlóan - kizárólag biológiai erjesztésű ecetet gyártanak.

A sütés-főzés művelői, szerelmesei a biológiai erjesztésű magyar ecetfélék 3 típusának számos változatából választhatnak. Az ételecet erjesztéses eljárással szeszből készül, 10%-os savtartalommal, de újabban biológiai úton előállítanak 15%-os töménységűt is. Ezek a 10-15%-os ételecetek elsősorban a házi tartósításhoz, savanyúságok eltevéséhez, saláták készítéséhez alkalmasak.

Az ízesített ételecetek alacsonyabb, 5-10%-os savtartalmúak. A bennük levő ízesítők, fűszerek jellegétől függöen különleges saláták készítéséhez, ételek különleges ízesítéséhez használhatók.

Az ízesítők sora örvendetesen hosszú: fokhagyma, hagyma, kapor, citrom, mustár, tárkony, és van olyan ecet is - a csemegeecet -, amely 10 féle fűszernövény kivonatát tartalmazza.

A gyümölcsecetek csoportja biológiailag a legértékesebb. Alapanyaguk gyümölcslé, melyből először bor, illetve gyümölcsbor, majd a gyümölcsre jellemző ecet készül. Ezek a biológiai erjesztés során megőrzik a gyümölcs élettanilag hasznos alkotóelemeit, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomeiemeket, ásványi sókat, így a velük ízesített saláták, ételek nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

A népi gyógyászat szerint a gyümölcsecetek használata elősegíti az emésztést, megakadályozza a szervezetben a zsírlerakódást, javítja az ember ellenállóképességét, általános erőnlétét.

Háromféle gyümölcsecetből választhat a háziasszony: a kiváló minőségű szabolcsi alma levéből előállított almaecetet; a fehérborból készült fehérborecetet; valamint a vörösborból gyártott vörösborecetet.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is