Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ecetes bor... ----

Magyar Magyar Német Német
Ecetes bor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Ecetes bor

Ha a bor huzamosabb ideig nyilt edényben, vagy nem teletöltött hordóban meleg helyen áll, finom, meg nem türemlő hártya keletkezik rajta, s ha megszagoljuk, az általános borszagon kivül különös csipős szagot érzünk (akcentus, Stich).Később az izlelésnél is észrevehetjük az ecet izét. Végül torkot reszelő ecetizüvé, borecetté válik. Az E.-t teljesen megjavítani nem lehet; ha az ecetnek még csak a szaga érezhető rajta pasteurözéssel elpusztithatjuk ecetképző bakterimokat,a további ecetesedésnek gátat vethetünk.Az ecetizt azonban már sem savkötő anyagokkal, sem kénezéssel el nem távolíthatjuk, azért az ilyen bort legcélszerübb ecetté feldolgozni. A gyenge bor meleg pincében könnyebben ecetesedik.Az alkohol nagyobb mennyisége az ecetbaktérium működését meggátolja annál biztosabban, minél hüvösebb a pince. L. még Borecet.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is