Édesviz
az a viz, melyben a feloldott szilárd anyagtartalom nem
haladja felül egy literben a 300-500 milligramot (mig a tengerviz egy litere
felmegy 34-36 gr.-ra, sőt az ásványvizek még jóval ezen felüliek). Az É. a
természetben harmat, köd, eső, hó, jég, forrás, patak, folyó, mocsár és tóviz
név alatt szerepel. Tömöttsége 1. +4C°-nál, s egységül szolgál a többi ásványok
s kőzetek tömöttsége meghatározásánál. Sem szine, sem szaga, sem ize nincs.
0°-on alól mint jég, 100° felül mint gőz szerepel. Feloldva mindig tartalmaz,
mész, magnézia, natrium, kálium, és vasnak szénsavas, kénsavas, kovasavas sóit
v. klóridjait, s a tartalom szerint vannak lágy és kemény vizek. - E.-nek
nevezik a tengerészek a hajón lévő inni való vizet, melyet v. kikötőből visznek
magukkal, v. pedig mint a modern hajókon rendesen történik, a tenger vizéből
egyszerü lepárolás által csinálják. Ez utóbbi esetben vegyileg tiszta vizet
isznak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|