Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
Éheztető kúrákazelőtt elméleti feltevések alapján a legkülönbözőbb bántalmaknál alkalmazták; jelenleg célzatosan többnyire csakis elhizás eseteiben foganatosítják. Miután Voit kisérletei kimutatták, hogy a szervezetben levő zsir nem csupán a bekebelezett zsirból, hanem fehérnyéből is származhatik, másrészt, hogy a zsir a szénhidrátok átalakulásából is létesülhet, könnyen belátható, hogy mindezen anyagok mennyiségének megszorítása, főleg élénkebb testmozgással kapcsolatban, további zsirképződés megakadályozását eredményezi. Ezen különböző É. tulajdonképp nem is állanak másban, mint ezen tápanyagok egyikének vagy másikának megszorításában. Igy a Harwey-Bauting gyógymódnál a zsir és szénhidrátok mennyiségét szorítják meg, mig a bekebelezett fehérnye mennyisége fokozható; az Ebstein kúránál ellenben a fehérnye és szénhidrátok megvonása mellett, a zsir élvezete meg van engedve; az Oertel kúránál a zsir és szénhidrátok megszorításán kivül, a vérkeringési zavarokkal kapcsolatos esetekben, a felvett folyadék szük korlátok közé helyezése képezi a kúra lényegét. A Harwey-Bauting-féle étrend: Reggelire: 12 gr. sonka, 1 csésze tea cukor nélkül, kevés száraz kenyér. Ebédre: 150 grm. hus, zöld főzelék, 40 grm. száraz kenyér, gyümölcs, 1-2 pohár vörös bor. Délutánra: 60-100 grm. gyümölcs v. 1 csésze tea cukor nélkül. Vacsorára: 100 grm. hús v. hal, 1-2 pohár vörös bor. Az étrend megállapításánál tekintettel kell lenni a beteg alanyi érzetére. Ebstein étrendje: Reggelire: 250 grm. téa cukor és tej nélkül; 50 grm. kenyér sok vajjal. Ebédre: leves, 150 grm. kövér hús, kevés főzelék, saláta, gyümölcs, 2-3 pohár fehér bor. Délutánra: 250 grm. tea cukor és tej nélkül. Vacsorára: 1 tojás, kevés zsirdús sonka, 30 gr. kenyér sok vajjal, sajt és gyümölcs. Oertel étrendje: Reggelire: 120 gr. kávé, 30 gr. tej, 35 gr. kenyér, 5 gr. cukor. Ebédre: 200 gr. hus, 50 gr. főzelék, 25 gr. kenyér, 100 gr. gyümölcs, esetleg még 100 gr. tészta. Délutánra: 100 gr. kávé, 25 gr. tej, 5 gr. cukor, 100 gr. viz. Vacsorára: 150 gr. hús, 25 gr. saláta, 2 tojás, 150 gr. bor. A szívizomzat erősbítését rendszeres távgyaloglások és hegymászás segélyével iparkodik előmozdítani. Ezen étrendek megválasztásánál az elhizási kórok tanára kell tekintettel lennünk. Az Ebstein E. főleg akkor javalt, ha az elhizást szénhidrátok tulbő felvétele okozza, a zsírokkal való visszaélés miatt előállt elhizás esetében a Bauting É. az előnyösebb. Schott-nak sikerült az étrend megszorítása által, 1% sófürdőkkel és tervszerü gimnasztikával kapcsolatban kitünő eredményeket elérni. Nagy kiterjedésben használtatnak soványítás céljából különböző ásványvizek, mint a karlsbadi, marienbádi, előpataki, koritnicai, budai, ivándai stb., melyek hatása kivált akkor szembetünő, ha az étrend megfelelően korlátozott. Strune kurája ugyancsak korlátozott étrendben áll, amit meleg fürdők és egyes gyógyszerek (radix chinae, sassaparilla, senna) használásával köt egybe. Noha már Galenus is említ oly kúrákat melyek lényege szomjuzásban áll és régi orvosoknál ismételten találkozunk a diaeta sicca elnevezéssel, mégis Schroth tekintendő ezen kúra megalapítójának. Lényege teljesen száraz étrend, kevés bor adagolásával, valamint a test nedves-meleg begöngyöléseivel kapcsolatban. A kúra elején a folyadékmennyiséget csak fokozatosan csökkentik, majd a tulajdonképeni kúra kezdődik, melyben a beteg napjában 1-2 pohárka boron kivül semmiféle folyadékot nem kap. Az ebéd sürübb, csak vaj- és sóval füszerezett főzelékből és száraz zsemlékből áll. Minden 3-4 napi ily szigoru étrend után egy napi szünet következik, melyben puddingot bor-chaudeauval fogyasztanak, bort pedig 2-3 órával az étkezés után tetszésszerinti mennyiségben. A visszatérés a rendes étrendhez csak lassú, fokozatos legyen. A Schroth-féle kúrát Jürgensen némileg módosította. Több-kevesebb sikerrel alkalmazta makacs szifilis, idült izületi lobok, izzadmányok, gyomortágulat, cukros hugyár, veselob, elhizás stb. eseteiben. Az E. sorába tartozik még a Tarnier-Karell-féle kizárólagos tej-dieta. Hogy e különböző eljárások közül melyiket kell esetenként alkalmazni, a körülményektől függ. Könnyebb esetekben beérjük egyszerü ivóviz kúrával és csak sulyosabb esetekben térünk át erélyesebb kúrákra. Megjegyzendő azonban, hogy a Bauting és Schroth kúrákat csak erős akaratu egyéneknél lehet alkalmazni s hogy e kúrák szigoru megtartása gyakorta emésztési zavarokat, az idegrendszer körében kellemetlen tüneteket idéz elő. Az Ebstein- és Oertel-féle kúrákat nagyobb változatosságuk miatt, a betegek rendszerint könnyebben türik és utóbbinál csak a vizelvonás válik a beteg terhére. Mig az Oertel-féle E. vérdus és vérszegény egyéneknél egyaránt alkalmazható, addig az Ebstein-féle a fehérnyehiány miatt anemiánál nem igen ajánlatos. Bármelyik E.-t alkalmazza is az orvos, a mérleget és hőmérőt ellenőrzés végett mindenkoron szigorún szemelőtt tartsa, mert a test súlyának hirtelen v. nagy csökkenése a szervezetre oly veszéllyel járhat, mit későbben nem lehet jóvá tenni. Forrás: Pallas Nagylexikon Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|