Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Éjjeli lepk... ----

Magyar Magyar Német Német
Éjjeli lepk... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Éjjeli lepkék

Bagolylepkék (Noctuina), az izeltlábuak rovarok (Insecta) osztályának, a pikkelyesszárnyuak (Lepidoptera) rendjébe tartozó nagylepkék (Macrolepidoptera) egyik nagy csoportja. Zömök, középnagyságu testök többnyire sötétszinezetü, vastag, kupalaku, a himek és a nőstények csápjai rendesen különbözők, széles szárnyaikat nyugváskor házfedélalakuan v. vizszintesen tartják.

Mellső szárnyaik harántsávokkal diszítettek, melyek közül egy fél a szárny tövén, kettő a középen és egy többnyire W-alaku a szárny szélén található. Ezeken kivül rajtok még határozott alaku foltok, u. m. nyil-, vese-, gyürü- és cseppfolt találhatók. A sávok és foltok alakja, nagysága és szerkezete igen fontos, mert nemi és faji megkülönböztető jellegül is szolgálhatnak. A hátsó szárnyak zárókészülékkel vannak ellátva. Legtöbb faj csak éjjel röpül, nappal fahasadékokban, kerítésen, földön, leveleken stb. helyen nyugszanak. Nevezetes, hogy tartózkodási helyüket mindig ugy választják meg, hogy a környezet szine testök szinezetéhez hasonlítson; azért gyakran még a leggyakorlottabb szem is alig képes észrevenni.

Csupasz vagy szőrös 16 lábu hernyóik sohasem élnek csoportosan, többnyire éjjel látnak eledelök után; egyesek a nappalt a földben vagy száraz levelek közt elbujva töltik. Rendesen a földben szabadon, vagy földszemcsékből font burokban bábozzák be magukat. Körülbelül 3000 faj ismeretes, melyek közül Európában 1100, Magyarországon pedig 450 faj él. Hazánk faunájára nézve több faj jellemző, melyek kizárólag nálunk fordulnak elő, vagy másutt csak igen gyéren észleltettek. Ilyenek: Thecophora fovea Treits., Oxytripia orbi culosa Esp., Hydroecia lunata Treits., Orrhodia veronicae Hubn., Cuculia formosa Rogen., Heliodes rupicola Syst. W., Toxocampa limosa Treits stb. Az É. közt még számos faj van, melyek közgazdaságilag fontosak, amennyiben hernyóik gazdasági, vetemény, erdei stb. növényeket pusztítva, gyakran nagy károkat okoznak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is