Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ekvivalens ... ----

Magyar Magyar Német Német
Ekvivalens ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ekvivalens potenciális hőmérséklet

meteorológia

(röviden: ekvipotenciális hőmérséklet) Az a hőmérséklet, amit a levegőelem felvenne, ha az ekvivalens hőmérséklet (lásd ekvivalens hőmérséklet) elérése után nyomását 1000 hPa-ra változtatnánk (környezetével való hőcsere nélkül). Mivel általában magasabb légrétegek nedvességét vizsgáljuk, így az 1000 hPa-os nyomás eléréséhez nyomásnövekedést kell előidéznünk, ami további hőmérsékletnövekedéssel jár, így az adott légelem ekvipotenciális hőmérséklete mindig nagyobb az ekvivalens hőmérsékleténél. Azt mondhatjuk, hogy adott nyomáson a levegő ekvipotenciális hőmérséklete függ a nedvességtartalomtól illetve az aktuális hőmérséklettől. Ha ugyanazon nyomáson egy légelem ekvivalens potenciális hőmérséklete nagyobb a másikénál, az kétféle dolgot jelenthet: egyrészt melegebb lehet, illetve nagyobb lehet a nedvességtartalma.
Az ekvivalens potenciális hőmérséklet főként a feláramlások tanulmányozásánál fontos paraméter, mivel - jó közelítéssel - a felhőben az emelkedő levegőben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek során az ekvivalens potenciális hőmérséklet nem változik. Ennek oka az, hogy a felhőben a légelem emelkedésekor a kicsapódó víz eltávozik a rendszerből, a keletkező hő pedig hozzáadódik a légelem által képviselt rendszerhez. A feláramlás végkimenete pedig az az állapot lesz, amikor az összes nedvesség távozik a rendszerből, a hő pedig átadódik a légelemnek. Ha ezt a légelemet leszállítjuk az 1000 hPa-os szintre, akkor értelemszerűen az ekvivalens potenciális hőmérsékletet kapjuk meg. Azaz az ekvipotenciális hőmérséklet úgy is felfogható, mint az adott feláramlás egyetlen lehetséges „végkimenetele”, így a kérdéses mennyiséget a felhőben zajló konvekciót jellemző olyan paraméterként használhatjuk, ami univerzális a feláramlás során.
Az ekvivalens potenciális hőmérséklet, mint paraméter igen fontos mennyiség a meleg nedves szállítószalag (lásd meleg nedves szállítószalag) tanulmányozásánál is. A szállítószalagban általában meleg nedves levegő emelkedik, hasonló folyamatokat produkálva, mint a felhőkben, így az ekvivalens potenciális hőmérséklet ezen folyamatoknál is állandónak tekinthető. A szállítószalag vizsgálatánál egy kitüntetett ekvipotenciális hőmérsékleti érték magasságának változásából lehet következtetni a szállítószalag emelkedési tulajdonságaira.
Az ekvivalens potenciális hőmérséklet emellett még jól alkalmazható frontok analizálására, a hideg száraz, illetve a meleg, nedves területek elkülönítésére az analízis térképeken.

Forrás: www.metnet.huMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is