Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
elektromos ... electric cu...

Magyar Magyar Német Német
Elektromos ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Elektromos áram

Az elektromos áram (vagy régies, a műszaki életben használt nevén villamos áram) a töltéssel rendelkező részecskék egyirányú áramlása. Lényegében minden rendezett töltésmozgást elektromos áramnak nevezünk, de mégis különbséget teszünk a fémekben az elektronok által létrehozott konduktív áram és a folyadékokban, gázokban szabad töltéshordozók (ionok) mozgása során létrejövő konvektív áram között.

Elektromos áramerősség: Az áram mennyiségi jellemzésére az áramerősség nevű fizikai SI-alapegységet használjuk. Definíció szerint áramerősségen az áramvezető keresztmetszetén időegység alatt áthaladó elektromos töltés nagyságát értjük. Jele: I. Mértékegysége az amper, melynek jele A, André-Marie Ampere francia fizikus tiszteletére. A definíció alapján tehát a következő összefüggést írhatjuk fel a vezető keresztmetszetén ?t időtartam alatt átáramló töltések ?Q nagysága és az elektromos áram erőssége között.

Az áramerősség egységének definíciójáról: A az áram erőssége, ha két párhuzamos, egyenes, végtelen hosszúságú, elhanyagolhatóan kicsiny kör keresztmetszetű és vákuumban, egymástól 1 m távolságban lévő vezető között méterenként 2x10 - 7 N erőt hoz létre.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is