Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
elektroniku... ----

Magyar Magyar Német Német
elektroniku... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

elektronikus zene

tágabb értelemben minden olyan zene, mely elektromos eszközök segítségévél jön létre, tehát ide tartozik az elektromos hangszerek zenéje is, jóllehet ez önmagában még nem teremtett merőben új zenei formálásmódot.


szűkebb értelemben az elektronikus eszközök segítségével létrehozott, önmagukban álló, nem összegeződő sinus-hangokból komponált zene, mely egyrészt a szeriális technika (szenálizmus, dodekafónia), másrészt az ötletszerűség (aleatória. chance music) módszerével dolgozik.


harmadik válfaja pedig az ún. konkrét zene (musique concréte).


Elektroakusztikai stúdiók terméke, tehát nem az ún. elektromos hangszereken hangzik fel. A természetben, a zenei gyakorlatban önállóan nem létező egyszerű hangokat, az ún. sinushangokat laboratóriumi úton állítják elő, rögzítik, majd modulálják, kombinálják. A kombinálás módja lehet ötletszerű, v. követheti a dodekafónia szabályait v. bármifyen beprogramozást. Az elektronikus zene egy további változata az, amikor nem sinushangokat, hanem ún. konkrét zenei jelenségeket, zörejeket vesznek fel, amit különféle módon (pl. gyorsítás, lassítás) megváltoztatnak. Az így nyert zenei anyagokat egymásra játsszák, kombinálják. Az elektronikus zenének ezt a fajtáját a hangok eredetére utalóan konkrét zenének nevezik.


sejtelmes, túlvilági hatású zene

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is