Elfajulás
A kulturnövények termelésénél gyakran tapasztalható azon jelenség, hogy előnyös tulajdonságaik rendszerint rövid idő alatt kedvezőtlen átalakulást szenvednek; bőtermő gabonafajták sovány talajon szüktermőkké válnak; acélos buza csapadékdus éghajlat alatt puhaszemüvé lesz, koránérő fajták gazdag talajon s csapadékos vidéken későnérőkké változnak át; a nemes szöllő zordabb éghajlat alatt közönséges gyümölcsöt terem, stb.
Orvosi szempontból az állati szövetnek 1. regressziv elváltozása, midőn bizonyos patologikus okok miatt a sejteknek s igy az egész szöveteknek nemcsak fizikai, de kémiai sajátságai is megváltoznak.
2. Valamely folyamatnak oly elváltozása, melynél a gyógyulási hajlamát elveszti s rossz indulatuvá válik. Az első esetben a sejtek protoplaszmája az, mely megbetegszik és elfajul.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|