Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Élő leltár... ----

Magyar Magyar Német Német
Élő leltár... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Élő leltár

v. állat-tőke alatt a gazdaság felszereléséhez tartozó igás- és haszon-állat-állomány értendő, melynek helyes gazdálkodás szempontjából megfelelő arányban kell állani a gazdaság, ill. a szántóföld kiterjedésével. Az igás-állat-állomány megfelelő, ha vele az előforduló összes igás munkák a rendes időben elvégezhetők; nagysága a gazdasági üzemmód belterjessége, a birtok alakja és tagozata s a talaj- és éghajlati viszonyok szerint eltérő ugyan, mindazonáltal hazai viszonyaink között megfelelőnek bizonyult, ha a gazdaság szántóföldjéből egy pár igás állatra

belterjesebb üzemmódnál

20-30 kat.hold  (11-17 ha)

középterjes      "

30-40   "   "       (17-22 " )

külterjes        "

 40-50  "   "       (22-28) ")

jut.

A haszon-állat-állomány sorába az igavonásra rendszeresen nem használt lovakon, szarvasmarhán és bivalyokon kivül a juhok, kecskék és sertések tartoznak; rendeltetése egyrészt, hogy a gazdaságban termelt takarmányt, a takarmányul szolgáló hulladékokat és mellékterményeket (szalma, pelyva, répatörköly stb.), valamint a legelőket értékesítse, másrészt hogy a szántóföld termő erejének fentartására szükséges trágyát szolgáltassa; helyenként azonkivül közvetlen jövedelem szerzése is lehet a haszonállattartás célja. A haszonállat-állomány nagysága rendszerint a rendelkezésre álló takarmány szerint állapíttatik meg, helyesebb azonban a trágyaszükségletet mértékadónak tekinteni s az álattartást és takarmánytermelést eszerint szervezni.

Az állat-állomány és a szántóföld kiterjedése között fenforgó arány szerint mondatik az állattartás

erősnek   ha

2-3 kat. hold  ( 1 - 2  ha.)

közepesnek "

3-4   "   "        ( 2 - 2,5 " )

gyengének "  

 4-6  "   "        (2,5 -3,5 " )

szántóföldre egy számos marha esik.

Azonkivül léteznek az állattartást nélkülöző v. sokkal csekélyebb állattartást felmutató gazdaságok: az elsők sorába tartoznak ama törpe gazdaságok, melyek földje emberi erővel miveltetik s melyeken haszon-állatot nem tartanak, mely rendszer Khinában van elterjedve, a másik kategóriába pedig a zöldtrágyázási rendszert folytató nagy gazdaságok.

Az élő leltár által képviselt tőke - az állattőke - a tartott állatok száma, neme és értéke szerint nagyon különöbző ugyan, de normális gazdaságokban a felszerelésnek nagyon tekintélyes részét alkotja. Viszonyaink között az állattőkéből a szántóföldnek egy kat. holdjára esik:

erős állattartásnál

80-160 korona (140-180 korona pro ha. )

közepes   "

60- 80    "   (l00- 140   "    "    "  )

külterjes  "

40- 60    "   ( 70- 100    "    "    " )

vagyis egy 1000 hold szántófölddel rendelkező s középterjes állattartást üző gazdaságban az É.-ban rejlő tőke 60-80000 koronát kitehet, de belterjes állattartás mellett 200000 koronára is emelkedhetik.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is