Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Előgerinchú... ----

Magyar Magyar Német Német
Előgerinchú... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Előgerinchúrosok (zsákállatok)

állat

Az előgerinchúrosok vagy zsákállatok (Urochordata) tengeri állatok, az gerinchúrosok (Chordata) törzsének egyik altörzsét alkotják. Őseikből alakultak az evolúció során ki a mai gerincesek.

Testfelépítés: a kifejlett állatok testét kívülről szénhidrátokból felépülő zsákszerű burok (héj) borítja, amely együtt nő az állattal. Benne vérerek, vérsejtek találhatók. Lárvaállapotban testük farki részében belső szilárdító tengelyváz, a gerinchúr található. Ezt duzzadt sejtek sora alkotja, amelytől testük szilárd és rugalmas is lesz egyben. Csak az úgynevezett farkos zsákállatok gerinchúrja marad meg kifejlett korukra, a többi fajnak csak lárvakorában van gerinchúrja. A zsákállatok bélcsatornájának eleje kitágult, falát nyílások törik át, így légzésre alkalmas kopoltyúbéllé alakult. Idegrendszerük a test háti oldalán, a gerinchúrjuk és az előbél fölött elhelyezkedő, a velőcsőből kialakuló csőidegrendszer. Hasi oldalukon található nyílt keringési rendszerük központja.

Életmód: a farkos zsákállatok igen kis méretűek, néhány milliméteres testük jóval nagyobb zsákban helyezkedik el. Szabadon lebegő életmódot folytatnak, néha óriási tömegekben jelennek meg a tenger mélyebb rétegeiben, ahol a bálnák táplálékként fogyasztják őket. A kifejlett farkos zsákállatok testén két nyílás figyelhető meg. Az egyiken beszívják a vizet, amely tele van apró élőlényekkel és szerves törmelékkel, így szerzik táplálékukat és lélegeznek egyszerre. A megszűrt víz azután a másik nyíláson át a szabadba áramlik. Ivarosan szaporodnak, többségében hímnős állatok. A jóval nagyobb méretű aszcidiák többnyire helytülő, testük egyik végével az aljzathoz rögzülő zsákállatok. Testük másik végével a tenger felsőbb rétegeiből alászálló szerves törmeléket szűrik ki a vízből. Csak lárva alakjuk úszik szabadon. Ivartalanul is szaporodnak, váltivarúak. Mintegy 1250 fajuk ismert.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is