Élvezeti szerek
anyagok, melyeket ételeik közé vegyítünk, bár a bennünk
folyó anyagforgalommal semmi közvetlen összefüggésük nincsen, testünk
felépitésére nem szolgálnak, hanem ételeinket izletesebbé teszik és az
emésztőnedvek bővebb elválasztását előmozdítják. E szerek közül némelyek
egyenesen a bélnyálkahártyára hatnak, mint a konyhasó, bors, paprika, az
alkohol, a meleg husleves. Mások inkább felszivatásuk után az idegrendszerre
hatnak ingerlőleg, ez anyagokhoz tartoznak az alkohol, kávé, tea, csokoládé és
a leves alkatrészei közül a jóizü kivonatanyagok. Végre vannak anyagok, melyek
az iz- és szagszervre gyakorlott hatásuk által lesznek É.-ké; ilyen É. a bors,
mustár, paprika, vanillia, ánis, hagyma s mások. Oly É. is vannak, melyek
egyuttal táplálékul is szolgálnak, ilyenek a cukor, olaj, konyhasó s az ecet.
Noha a legtöbb É. tápértéke számba sem jön, azok reánk nézve éppen oly
fontosak, mint maguk a táplálékul szolgáló fehérjék, zsirok s szénhidrátok. Az
É. teszik ételeinket izletesebbé; É. nélkül nem birnók el sokáig az ételeket.
Az É.-ben is a változatosságot szeretjük, azért birunk többet enni, ha számos
fogásból áll a lakoma, mint egyetlen ételből, még ha ezt szeretjük is.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|