Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Emelt konve... ----

Magyar Magyar Német Német
Emelt konve... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Emelt konvekció

Olyan konvekció, amikor a légrészek nem közvetlenül a felszín közeléből, hanem magasabbról (ez 1-2 km-t, esetenként akár 5 km-t is jelenthet) indulnak. Az emelt konvekció kialakulhat olyankor is, amikor pl. a talajközeli levegő a fölötte lévő szintekhez képest hűvös és stabil. Az éjszaka, vagy a hajnalban kialakuló zivatarok tipikusan emelt konvekció révén alakulnak ki. emelt konvekciót a magasszintű labilitás feltételének megléte esetén pl. az örvényesség advekció válthatja ki (lásd még örvényesség advekció).
Emelt konvekciót okozhat még például a meleg nedves szállítószalag jelensége is, amikor gyakran az Adriai-tenger, vagy a Földközi-tenger felől kialakul egy, a magassággal emelkedő csatorna, amelyben meleg, nedves levegő áramlik. Adott esetben a szállítószalag - emelkedése révén - dőlt feláramlást alakíthat ki, növelve a magasban a feláramlásokat.
Emelt konvekció esetén azon labilitási indexek, amelyek talajközeli konvekcióval számolnak alábecslik a légkör labilitásának nagyságát (például a Li-index esetében). Heves időjárási jelenségek emelt konvekció révén is kialakulhatnak, de kevésbé valószínűek, mint a talaj közeli konvekció fennálltakor. Azonban az emelt konvekció révén kialakult zivatarok gust-frontjai (lásd gust-front) adott esetben beindíthatják a talajról induló konvekciót (lásd konvekció).

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is