KisszótárCímszavak véletlenül
|
erjedésA sejtben elsősorban a szénhidrátok, főleg a szőlőcukor energiafelszabadulással járó lebontása. Akkor következik be, ha a környezetben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, és ez az anaerob körülmény a folyamatot redukált termékek keletkezése felé irányítja. A szőlőcukorból így tejsav v. etanol redukálódik, miközben a redukcióhoz szükséges elektronokat a NADH-molekulák hozzák (enzim). Az emlősállatok és az ember izmaiban tartós, nagy mértékű terhelés közben tejsavas erjedés megy végbe. Az erjedés lényegesen kevesebb energiát szabadít fel a szőlőcukorból, mint a biológiai oxidáció. Az erjedés tehát kevésbé gazdaságos disszimiláció. Szerkesztette: Lapoda Multimédia KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|