Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Éterek... ----

Magyar Magyar Német Német
Éterek... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Éterek

Egyszerüek, azon csoportja a szén vegyületeknek, melyek az alkoholgyököknek oxigénnel való vegyületei. Ha tehát R pozitiv 1 vegyértékü szénhidrogén gyököt jelöl, ugy az egyszerü É. általános képlete R-O-R. Az egyszerü É. a fémoxidokkal analog összetételü vegyületek. Mivel az alkoholok az alkoholgyökök hidroxilvegyületei, az éterek az alkoholok anhidridjeinek tekinthetők:

A már régi idők óta ismert etilétert ugy kapták, hogy borszesz és tömény kénsav elegyének egy részét lepárolták. A kémiai átalakulást eleinte ugy magyarázták (Fourcroy és Vauquelin), hogy a kénsav vizelvonó hatásánál fogva alakítja az alkoholt éterré; pontosabb vizsgálatok azonban kiderítették, hogy aránylag kevés kénsavval igen sok etilétert készíthetünk, továbbá hogy nem csupán éter, hanem viz is desztillál át ugy, hogy a kénsav vizet szivó hatásából az éterképződést magyarázni nem lehet. Mitscherlich, Berzelius és Graham e kérdést ugy vélték megoldani, helyesebben elodázni, hogy az alkohol egyszerüen a kénsavval való érintkezés folytán alakul át éterré (kontakt hatás, katalitikus hatás). Az éterképződésnek manapság is érvényes magyarázatát Williamson adta. L. Éter.

Vegyes É. Az olyanok, melyekben a 2 alkoholgyök nem ugyanaz. Ilyen p. a metil-etiléter CH2.O.C2H5 v. az etil-amiléter C2H5.O.C5H11.

Összetett É. Kémiai szerkezetökre nézve az előbbeniektől nagyon eltérők, t. i. savmaradék és alkoholgyök vegyületének tekintendő. Ha A 1 vegyértékü savmaradékot jelent, R pedig pozitiv 1 vegyértékü alkoholgyököt, ugy az összetett É. általános képlete: AR; az összetett É. képződését tehát ugy is foghatjuk fel, hogy a savakban a H-t alkohol-gyökökkel helyettesítjük. Az összetett É. szerkezete e szerint hasonló a sók szerkezetéhez. A többalju savakban a H-t csak részben helyettesítve alkoholgyökkel, a savanyu összetett É. v. étersavak keletkeznek; példák:

C2H5.NO3;             C2H5.HSO4

etilnitrát sav.       kénsavas etil. v. etilkénsav.

Az összetett E. előállítása gyakran ugy történhetik, hogy alkohol és sav keverékét melegítjük, amidőn viz kilépésével összetett E. keletkezik. Az összetett E. többnyire szintelen, átlátszó, kellemes szagu s izü folyadékok, s azért különféle élvezeti szerek (pálinkák, mesterséges rum, likőrök, gyümölcs-esszenciák) zamatosítására is felhasználják. Lugok az összetett É-re ugy hatnak, hogy sós alkohol keletkezik; e folyamatot a kémiában szappanosításnak mondják.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is