Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
étrend commons
étrend dietary
étrend menu
étrendi dietary
étrendi dietetic

Magyar Magyar Német Német
étrend Speisenfolg...

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Étrend

(diaeta), szorosabb értelemben a táplálékoknak megszorítása, az egész táplálkozásnak szabályozása, mely természetesen az egyén testi szervezetéhez, egészségi állapotához, sőt foglalkozásához képest is más-más lehet. Az É.-szabályozás hivatása (melyet már Frerichs méltán nevezett el az orvosi működés legfontosabb tényezőjének), a táplálkozással, illetleg a bevitt anyagokkal az organizmusban végbemenő anyagcserét pótolni; a bekeblezendő tápszerek szükséges arányszámait meghatározni, s igy a táplálkozás célszerüsítése mellett a tápanyagfogyasztás és anyagcsere között, a lehető legcélszerübb viszony megállapitása is. (L. Emésztés, Élvezeti szerek és Anyagcsere.) Az É.-t addig is, mig a kémiának és élettannak együttesen sikerül majd az anyagcserére vonatkozó ismereteinket még pozitivabbakká téve, egy általánosan elfogadott, átlagos táplálkozási rendszert megállapítani, terapeutikus szempontból a normális (konzerváló) dietán kivül 3 nagy csoportba foglalhatjuk, megkülönböztetvén a lázas betegek É.-jét, erősítő É.-et és - bizonyos szempontból - elvonó É.-t is. Ezenfelül vannak azonban még egyes megbetegedések, melyek külön, mintegy a tapasztalat által megszabott É.-del birnak, s joggal a fennebbi három csoportok egyikébe sem illeszthetők. Ilyenek lesznek p. a szokványos székszorulásban szenvedők étrendje, tüdővészesek stb. étrendje. Az elősorolt étrendeket l. külön cimeik alatt.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is