Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
etűd study

Magyar Magyar Német Német
etűd... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

etűd

irodalom, művészet

a zenében a hangszertechnika gyakorlását, elsajátítását szolgáló, pedagógiai célzatú darab, de vannak igen értékes, jelentős hangversenyetűdök is.


Zenepedagógiai célokat szolgáló módszeres tanulmány, rövid kompozíció, valamely stílusban való jártasság elsajátításához. Utóbbi időben a virtuóz képességek bemutatására alkalmas műforma. Az etűd romantikus típusa a technikai célt magasabb művészi tartalommal párosítja, pl. Frederic Chopin, Robert Schumann, Liszt Ferenc alkotásai.


A filmművészetben az etűd egy rövid cselekvésfolyamat érzelmi, gondolati tartalmát, hangulatát idézi fel. A festészetben tanulmány, vázlat, vagyis a téma tartalmi, formai megközelítésének különböző fokú, nem végleges alakja.


A táncművészetben igen kedvelt a cselekmény, a történés nélküli etűd, melyben a zenei nyelvezetet a balett koreográfiájára kívánják lefordítani.


didaktikus és műhelytanulmány jellegű, többnyire kisebb terjedelmű irodalmi alkotás, amely alkalmat ad a szerző virtuóz technikai képességeinek bemutatására.


ismeretterjesztő célzatú értekezés.


természet után készült képzőművészeti vázlat, tanulmány.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is