v. faszárítás. Az élő fában 42-57 % átlagosan tehát 50 % viz
van, minek folytán ez egyrészt szállításra nehéz, másrészt miután a viz
elszállásakor térfogata is csökken, a friss fából készült szerkezetek méret- és
alakváltozásoknak vannak alávetve, eltekintve attól, hogy a fa akkor még össze
is repedezik. Elkerüljük ezeket a hátrányokat, ha a fát szállítás, de főképpen
földolgozás előtt szárítjuk, azaz vizének nagyobb részét kiüzzük. Van
természetes és mesterséges F. Az előbbit levegőn való szárításnak is mondják.
Levegőn szárítva a fát, a viznek 15-20 %-ra való csökkentésére a fa neme
szerint több vagy kevesebb számu év kell. Tüzifánál az egy év előtt döntöttet
mondjuk légszáraznak. A fenyőfánál azt tapasztalták kisérletek alkalmával, hogy
fölfürészelés után a fa viztartalmának legnagyobb része már az első 6-8 hét
alatt elpárolog, ugy hogy a deszkákat szállítás céljából elég ennyi ideig
szárítani, iparcikké való fát azonban még jobban kell kiszárítani. Erre a célra
a deszkákat 2-3 évig, kemény fát még tovább kell szellős, födött helyen szabad
levegőn szárítani. Ha a viszonyok ezt nem engedik meg, a fát mesterségesen
szárítják. Az erre szolgáló szárítók nem mások mint zárt kamarák, melyekbe a
fát hézagosan berakják és azután fölmelegítés utján a vizet belőle kihajtják. A
fütőrendszer lehet kályhafütés, midőn is ez bent a kamarában áll, lehet «
légfütés», lehet gőzfütés és lehet végre olyan, hogy az égési gázokkal
szárítnak. Fontos a fa mesterséges szárításánál, hogy a fütőkészülék ne legyen
tüzveszélyes, hogy csak légszáraz fát szárítsunk mesterségesen, hogy a
szárítókamara levegőjét csak lassan hevítsük föl, hogy a hőmérsékletet mindig
jóval 100° C. alatt tartsuk, hogy a szárító helyiséget működéskor állandóan
szellőzzük, és hogy a fát csak annyira szárítsuk, hogy abban még 10 % viz
megmaradjon. Közönséges kályhafütések a leggazdaságosabbak volnának a fa
szárításánál, mert sugárzó meleggel is hatnak, de tüzveszélyesek. Néha a
fütőkészülék a kamara padlója alatt van, ugy hogy a padló átmelegedvén, vezetés
és sugárzás utján hevíti a kamara levegőjét és a fát. A meleg levegő
fölszállván, a fából elpárolgó vizet magába veszi és többé-kevésbbé telítve a
szelelő nyilásokon át kimegy. Légfütésnél a levegőt külön helyiségekben vmely
fütőtesten fölmelegítik és aztán a fára rávezetik. Gőzfütésnél a fütőtestet alkotó
gőzcsövek a kamara alatt árkokban vagy padló alatt fekszenek. A levegő ezeken
végighuz, felmelegszik és föl a fára, onnan vizpárával telítve a szelelőkön
kiszáll. A legérdekesebb szárítórendszerek közül való a Guibert-féle, hol a
tökéletlen égésből származó égési gázokat vezetik a fára. Itt a füstben levő
sok viz eleinte a hideg fán lecsapódik, tehát megakadályozza a fának hirtelen
száradását, következésképen repedését is, mig későbben aztán lassankint
kiszárad, e mellett azonban a füstben levő kreozot is a fába beszivárog, ugy
hogy a fa egyuttal telítve is lesz romlás ellen. Néha az innen kikerülő fát még
egy u. n. ellenáramos légfütős kamarában utószárításnak vetik alá. Vannak még
más különleges szárítók is, igy p. Fuller mindig csak a légmentesen elzárt
kamara levegőmennyiségével szárít ugy, hogy a páratelt levegőt fölületi
kondenzátoron végig vezetve, a párát lecsapatja, a levegőt ujra fölmelegítve
rávezeti a fára. Ungar körszárítót használ, hol a nyers deszkákat csak
fokozatosan (4 fokozatban) hozzák össze mindinkább szárazabb és melegebb
levegővel. Jennings csak külső levegőt hajt által a hézagosan rakásolt fán, mi
a légszárítás hű utánzása. Fontos a F.-nál, hogy a meleg levegő a fa minden
részével érintkezésbe jőjjön, és ajánlatos e célból a kamarákban szelelő
szárnyakat fölállítani, melyek a levegőt örökös forgásban tartják, ugy hogy az
a fát minden irányban érintse.
Forrás: Pallas Nagylexikon