Fagyasztó-szerek
a hőmérséklet csökkentésére szolgáló anyagok vagy
anyagkeverékek. A F. hatása abban áll, hogy cseppfolyós állapotból légnemü,
vagy szilárd állapotából cseppfolyós v. légnemü alakba átmenve nagy mennyiségü
meleget kötnek meg. Az alábbi táblázatban a leghasználatosabb F.-et állítottuk
össze:
A folyadékok közül különösen a kénessavanhidritet, a
metilétert, az ammoniákot és a szénsavat használják. Az elsőnek -10 C°, a
másodiknak -21 C°, a harmadiknak -38,5 C° és a negyediknek -78 C° a
forráspontja. Különösen kedvelik az ammoniákot, mert a vizet mohón szörpöli föl
(a viz 30 % ammoniákgőzt abszorbeálhat). Ujabb időben fagyasztásra használják a
tömhüdt levegőt is, mely terjengése közben sok meleget köt meg. A f.-et gépi
berendezéssel kombinálva különösen folyadékok és a levegő hütésére és
jéggyártásra használják. L. Jég.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|