Farakodó
erdei. Termeléskor a különféle választékok a vágásban
szerteszét hevernek; ezeket tehát időnkint össze kell gyüjteni, s a választékok
neme és osztálya szerint egymástól elkülönítve, kisebb-nagyobb rakásokba kell
összeállítani. Azon helyek, melyeken a fa az összegyüjtés után rövidebb vagy
hosszabb ideig hever, az u. n. «erdei rakodók», mindenekelőtt szellősök, vagy
legalább szárazak s elég téresek legyenek. Rakodó helyekül a terepviszonyok és
a később alkalmazandó szállítás mód szerint az erdei utak mellékét és
nyilladékok széleit, a csusztatók közvetlen közelében levő területeket, a vizi
utak partjait, de sokszor magának a vágásnak is alkalmas helyeit választjuk, ha
t. i. a vágás leendő beerdősítése későbbre elhalasztható.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|