Fejés
azon mivelet, mellyel a tejmirigyből a tejet eltávolítják.
Leginkább a tehenet, bivalyt, juhot és kecskét, Oroszországban helyenként a
kancát is fejik. A tehenet naponként 2-3-szor fejik; háromszori fejés által
5-15 százalékkal több tejet nyernek, s a tej 10-20 százalékkal értékesebb
(zsirosabb) is, de a gyakori fejés több munkát okoz. A kétszeri fejést 12 órai
időközkben reggel és este, a háromszorit 8 órai időközökben kell eszközölni. A
F. kézzel v. géppel történik. Kézzel előnyösebb az állatot fejni, mert a tőgyet
jobban ki lehet fejni; a fejőgépek nemcsak tökéletlen szerkezetük miatt nem
váltak be, de a jövőre is kétes értéküeknek tartatnak. A F.-nél különösen három
dologra kell sulyt fektetni, 1. hogy a tőgyet teljesen kifejjék, 2. hogy az
állattal jól bánjanak és 3. hogy fejéskor ugy a fejést eszközlőnek keze,
valamint az állat tőgye tiszta legyen.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|