Feketebor
Igy nevezik némely vidéken a tulságosan sötét szinü vörös
borokat; ilyenek az amerikai szöllökből készült vörös borok, némely dalmátborok
stb. A fehér bor is gyakran megfeketedik (fekete törés, megfeketülés), minek
oka abban keresendő, hogy a borban levő csersav valami uton vasat, vasoxidot
talált s ezzel vegyülvén, egy nehezen leülepedő fekete szinü csapadékot
alkotott. A megfeketedett bor gyakran magától is megtisztul, de emellett
valószinü, hogy ha levegővel érintkezik, ujra fekete lesz. Legcélszerübb
eljárás ennél fogva a bort szellőztetni, hogy a benne levő vasoxidul vasoxiddá
változzék és teljesen megtörjön, azután vizahólyag v. gelatinnal deríteni, mely
a képződött csapadékot a fenékre viszi és róla a bort pár hét mulva tisztán
lefejthetjük.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|