feketegyökér
(Téli spárga vagy spanyol pozdor néven is
ismeretes.) Magyarországon a budai hegyekben
vadon is előfordul. Ízletes, tápanyagokban gazdag
gyökér. Jelentős cukortartalma kellemes, édeskés ízt
ad. Vitamintartalma közepes, de B1-, B2-vitamint és
nikotinsavat bőven tartalmaz. Étlapjainkon szinte
sehol sem fordul elő. azt szoktuk mondani, hogy
"kiment a divatból", vagy a vendégek nem igénylik,
pedig különbözö módon elkészítve választékosabbá
tehetnénk vele ét-rendünket.
A spárgához hasonló formájú és ízű növény; csak a
héja fekete, vagy barna színű. Jól megmosva,
lekapa-rással vagy hámozással tisztíthatjuk meg.
Citromos lébe téve, megtartja szép fehér színét.
Elkészítésekor 12-14 centiméteres szálakat
kötegekbe kö-tünk, és úgy főzzük meg, mint a
spár-gát: enyhén citromos, cukros, sós víz-ben. Egy
adaghoz minfegy 15-20 dkg tisztított gyökér
szükséges.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|