Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Felvonógép... ----

Magyar Magyar Német Német
Felvonógép... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Felvonógép

Bányákban, gyárakban, malmokban és nagyobb emeletes lekóházakban tárgyak és személyeknek szállítására való gép. Mozgatása leginkább transzmisszóval, gőz-, gáz-, vagy egyéb motorral hajtva, vagy pedig hidraulikus erővel történik. Szerkezete egy erős kötélen függő szekrényből áll, melyek hosszan felnyuló oszlopok között vezetnek s tárgyak vagy személyek befogadására szolgál.

Az a transzmisszió tengelynek egy kisebb szijkerekéről megy a hajtószij a faállványon nyugvó nagyobb szijkerékre, mely a tengelyen levő kötéldobot forgatja; erről a dobról felnyulik az emelőkötél a csigára, hol megtörve lenyulik s h pontban e emelőszékbe kapaszkodik. A transzmisszió tengely forgása csak akkor vitetik el az emelő szijkerék tengelyére, midőn a szijkereket f kötélnél fogva megemeljük s a hajtószij kifeszül.

Egy gőzgéppel hajtott bányafelvonó. Az a gőzgép forgattyuja fogaskerékkel egy nagyobb fogaskereket forgat, melynek tengelyére és e kötéldobok ékelvék, a kötéldobról a kötél felülről, a kerékről pedig a kötél alulról indulva, a kötélkerekeken át a felvonó kosarakhoz. Ezen elrendezés folytán a gép forgása közben az egyik kosár felfelé, a másik pedig lefelé halad.

Egy közvetetlenül müködő hidraulikus felvonó . A emelő kosár a hosszu hengeres rudhoz hasonló dugattyura van erősítve s oszlopok vezetik, a kosár önsulyát a kötelekre függesztett ellensulyok veszik fel, emelését pedig a csőből szellentyün át a B hengerbe ömlő viz végzi.

Egy közvetve müködő hidraulikus emelőt. Az oszlopok között vezetett kosarat a kerekeken át menő k1 kötél huzza felfelé. A kötelet, melynek egyik vége meg van erősítve, csigánál fogva az alant álló hidraulikus emelő huzza lefelé. Ezen hidraulikus nyomásu gépek szerkezete hengerből, dugattyuból és a reájuk erősített kerekekből áll. A kötél egyik vége hengerhez van erősítve s miután a kerekeken többször áthajtat, másik végével egy kerékbe kapaszkodik. Midőn a hengerbe ömlő nagy nyomásu viz a kereket feltolja, az egész kötél mozogni kezd s egy pontnál fogva a kosarat felemeli.

Egy pneumatikus felvonó gép. Ehhez hasonlót készített a Ganz-féle gépműgyár a rimamurányi-salgótarjáni vasmű részvénytársaság likéri vasolvasztóihoz. Ennek szerkezete egy hosszu csőből áll, melynek belsejében dugattyu kötelekkel a kosárhoz van kapcsolva. Ha a csőből egy csövön át a levegő kiszivattyuztatik, akkor a külső levegőnek a dugattyu felső felületére ható nyomása folytán a kosár a benne levő teherrel együtt emelkedni kezd.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is