Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Fémfedél... ----

Magyar Magyar Német Német
Fémfedél... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Fémfedél

cink-, vasbádog vagy rézlemezekkel borított fedél. A fémmel födött fedélhéj ugyan nem óvja eléggé a padlásteret a hőváltozásoktól (az télen nagyon hideg, nyáron nagyon meleg lesz), mindazonáltal azért, mert a vizet éppen nem bocsátja át, és mert ugy a meredek, mint a lapos fedelek borítására egyaránt alkalmatos, igen gyakran használják. A F.-ek lejtőjét l. Fedélhajlás. A cink-fedél v. cinkbádog-fedél a leghasználatosabb ugy könnyüsége, mint olcsósága miatt. A fedéshez használt cinkbádog hengerelt lemezekben - vagy utóbbi időben cserépalakba öntve - jő a kereskedésbe. Az épületen alkalmazott lemezek 1,25 mm.-től egészen 0,75 mm.-ig vékonyodnak és 17-től 21-ig vannak számozva. A cinkbádog-födést széles hézagu kócos deszkaborításra fektetik, még pedig korcosan, vagyis ugy, hogy rendesen a szaruzattal párhuzamos hézagokat nem forrasztják össze, hanem lécekre vagy felálló vasbádog korcokra kalapálják, hogy a fémlemez a meleg és hideg behatása alatt szabadon kiterjeszkedhessék és összehuzódhassék. Ha a lemezeket mindenütt összeforrasztanák, akkor a födés hullámos lesz és könnyen repedéseket kap. A cinkbádog-födelet fölösleges bemázolni. A lemezzel való fedésnek általában négyféle módját különböztetnek meg: 1. A korcos cinkfödést, ha a korcot a 0,40 m.-nyi közökben leszegezett, erős vasbádogból készült és mintegy 2 1/2 cm.-nyire függélyesen álló fércelőkre kalapálják .

Az összeérő cinklemezekből a korcra mintegy 9 cm.-t kell számítani. 2. A léces cinkfödés, ha a lemezeket 6 cm. széles és 4 cm. vastag lécekre konyítják és fölül egy bádogszalaggal leborítják. Fércelők a léc oldalain itt is szükségesek .

3. A francia cinkfödés, ha a táblákat egyik irányban sem forrasztják össze, hanem ugy a födéllejtő irányába eső, mint a vizszintes hézagokat fércelőkre kalapálják.

A vizszintes hézagoknál a lemezeket kétágu fércelőkre erősítik .

A fodros cinkfödés fodros v. hullámos bádoglemezekből készül, melyeknek a födéllejtő irányába eső hézagai vannak fércelőkre erősítve.

A fodrok magassága 2 cm., egymástóli távolságuk (középtől középig) 6 1/2 cm. E födésmódot lécezésre is lehet alkalmazni. A vizszintes illeszkedésekben a lemezek 5 cm.-re lesznek egymáshoz forrasztva. A különböző cserépalakban készített cinklemezekkel való födés nálunk még nem tudott otthonossá válni.

A vasbádog-fedél fehér és fekete vasbádogból készül; mindkettő hengerelt vaslemez, melyek közül az első cinkezve van. Fedés-módjuk egyforma a cinkfedélével. Ugy a fehér, de különösen a fekete vasbádog-fedelet miniumfestékkel kell bemázolni rozsdásodás ellen. A vasbádog lemezek 0,90-től 0,49 mm.-ig vékonyodnak és XII-XXII-ig vannak számozva; födésre leginkább a XVIII-as számot (0,60 mm. vastag) használjuk. A rézfedél a legtartósabb és legjobb az összes F.-ek között, de mert nagyon drága, csak emlékszerü épületeken (Budapest-lipótvárosi templom kupolája stb.) vagy igen gondos kiállításu lakóházakon használják. A rézlemez szabad levegőn hamar kérget kap és sajátos szép veresbarna vagy zöldes patinája védvén őt a további rozsdásodástól, azt nem kell bemázolni. Fedésmódja szintén megegyezik a cinkfedélével. Ólomlemezekkel mostanság egyáltalán nem fedünk.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is