Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Fiálék... ----

Magyar Magyar Német Német
Fiálék... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Fiálék

(gör.), azok a csinos, oromzatos v. toronyalaku végződések, melyekkel a csúcsives építészet pilléreit - oromzatainak alsó sarkait - contre-fort-jait stb. koronázza. Eredeti rendeltetésük az volt, hogy sulyukkal egy támasztó pillér szilárdságát növeljék v. meggátolják, hogy az oromzat fedőlapjai lecsusszanak v. egyensulyban tartsák az erősen kiugró vizköpőket.

Már a román építészet használja a F.-at, egyszerü kup, fenyőtoboz vagy kis különálló tömör csúcsos végződés alakjában nagy tudással alkalmazza és rendkivüli izléssel képezi ki azokat a virágzó csúcsives építészet, különösen ott, hol velök contre-fortjait koronázza. A F. funkciójának fontosságával azoknak méretei is növekszenek: a tömör test megnyulik, áttört művü lesz és amellett, hogy kitünő harmóniában marad a szomszédos nagy faltömegekkel, könnyed alakja bizonyos pikáns izt kölcsönöz az épület körvonalainak.

A F. legtökéletesebb példányainak egyikét a rheimsi székesegyház contre-fortjainak végződésében csodálhatjuk , melynek szerkezeti hivatása egyszersmind teljes összhangban van a diszítés céljaival.

Hasonló értelemmel és izléssel épültek a roueni székesegyház F.-éi 1260 körül (l. 3. ábra). A csúcsives stilus hanyatlásával a F.-k mind magasabbak, karcsubbak lesznek; a függélyes tagozás teljesen elnyomja a többit, környezetüknek architekturájából kirínak, nem képeznek azzal többé egy testet. Hazánkban a kassai, soproni, pozsonyi stb. műemlékeken találhatók igen izléses F.-k. F.-nek neveznek még egy lapos, fül- és szárnélküli ivóedényt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is