Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
fogassüllőLatin neve: Stizostedion lucioprrca Német neve: Zander Angol neve: Népies nevei: Süllő, Fogas, Balatoni figas, Sül Eredeti elterjedési területe Közép- és Kelet-Európa tavaira, folyóira tehető. Tervszerű telepítéssel ma már Nyugat-Európában is megtalálható. Teste torpedóra emlékeztet, erőssen megnyúlt. Feje a testéhez vizsonyítva nem túl nagy, szája mélyen hasított, benne hegyes un. ebfogak találhatók. Apró pikkelyei a bőrében mélyen ülnek. Háta zöldes-szürke, kékes-barnás sötétebb csíkok futnak az ezüstösen fehér oldalára, hasa fehér, néhol sárgás árnyalattal. Jellegzetes ragadozóhal, a tiszta oxigéndús vizeket kedveli. Tápláléka zömében az apróbb keszegfélékből, küszökből áll. A fogassüllő gyorsan növő fehérhúsú hal, gazdasági jelentősége nagy. Hazánkban jelentős mennyiségben halásszák illetve horgásszák. Fogását, az ívási időszakban /március 1-től április 30-ig/ rendelet tiltja! Ebben az időszakban a természetes és a mesterséges süllőtartásokra /gyökerek ágak/ a nőstények, egyedenként mintegy 200-300 ezer ragadós ikrát raknak le. A fogási tilalom kiterjed a méretre is: országosan, a legkisebb kifogható fogassüllő 30 cm/, ami az állomány fennmaradását védi. Az oxigén- és táplálékdús vízben gyorsan fejlődnek. Hazai vizeink közül a Balaton fogassüllő állománya volt sokáig a leghíresebb. Ma már a Tisza és a Tisza-tó, valamint a bánya-tavak is jelentős mennyiségű fogassüllőt adnak. Gazdaságosan felhasználható példányok súlya 0,8 kg-tól felfelé. Napjainkban rekordméretű 13-14 kilósakat is fognak. Konyhai feldolgozását tekintve: a kisebb /0,8-1,5 kg-os/ példányokat süllőnek, míg a nagyobbakat /1,5 kg felett/ fogasnak nevezzük. A süllő előkészítése: A halról hideg vízben lemossuk a nyálkaréteget, éles késsel a faroktól a feje felé haladva lekaparjuk a pikkelyeket. Vigyázzunk, hogy a bőrét ne sértsük meg! Hasát a végbélnyílás felöl a feje fejtőig felvágjuk és belsőrészeit kivesszük. A tejet, ikrát félretesszük, szemét kopoltyúját eltávolítjuk. Ismét lemossuk és hűtőben tartjuk későbbi felhasználásig. Tárolása normál hűtőben egy-két nap. A fogas előkészítése: A megmosott halat nem pikkelyezzük, belsőrészeit eltávolítjuk, majd fejét levágjuk. Vágódeszkára tesszük és a gerinc-csont mentén haladva a húsát lefejtjük /filézzük/, ezután a bőrös felével a deszkára borítjuk és egy éles kés segítségével a húst lehúzzuk a bőréről. A fogassüllő húsa gyengén szálkás, igen ízletes és hófehér. Elenyesző mennyiségű zsiradékot tartalmaz, ezért roston, nyárson és natúron sütésre különösen alkalmas. Szerkesztette: Lapoda Multimédia Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|