Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
fogassüllő... ----

Magyar Magyar Német Német
fogassüllő... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

fogassüllő

Latin neve: Stizostedion lucioprrca

Német neve: Zander

Angol neve:

Népies nevei: Süllő, Fogas, Balatoni figas, Sül

Eredeti elterjedési területe Közép- és Kelet-Európa tavaira, folyóira tehető.

Tervszerű telepítéssel ma már Nyugat-Európában is megtalálható.

Teste torpedóra emlékeztet, erőssen megnyúlt. Feje a testéhez vizsonyítva nem túl nagy, szája mélyen hasított, benne hegyes un. ebfogak találhatók.

Apró pikkelyei a bőrében mélyen ülnek. Háta zöldes-szürke, kékes-barnás sötétebb csíkok futnak az ezüstösen fehér oldalára, hasa fehér, néhol sárgás árnyalattal.

Jellegzetes ragadozóhal, a tiszta oxigéndús vizeket kedveli. Tápláléka zömében az apróbb keszegfélékből, küszökből áll.

A fogassüllő gyorsan növő fehérhúsú hal, gazdasági jelentősége nagy. Hazánkban jelentős mennyiségben halásszák illetve horgásszák.

Fogását, az ívási időszakban /március 1-től április 30-ig/ rendelet tiltja!

Ebben az időszakban a természetes és a mesterséges süllőtartásokra /gyökerek ágak/ a nőstények, egyedenként mintegy 200-300 ezer ragadós ikrát raknak le.

A fogási tilalom kiterjed a méretre is: országosan, a legkisebb kifogható fogassüllő 30 cm/, ami az állomány fennmaradását védi.

Az oxigén- és táplálékdús vízben gyorsan fejlődnek. Hazai vizeink közül a Balaton fogassüllő állománya volt sokáig a leghíresebb. Ma már a Tisza és a Tisza-tó, valamint a bánya-tavak is jelentős mennyiségű fogassüllőt adnak.

Gazdaságosan felhasználható példányok súlya 0,8 kg-tól felfelé. Napjainkban rekordméretű 13-14 kilósakat is fognak.

Konyhai feldolgozását tekintve: a kisebb /0,8-1,5 kg-os/ példányokat süllőnek, míg a nagyobbakat /1,5 kg felett/ fogasnak nevezzük.

A süllő előkészítése:

A halról hideg vízben lemossuk a nyálkaréteget, éles késsel a faroktól a feje felé haladva lekaparjuk a pikkelyeket.

Vigyázzunk, hogy a bőrét ne sértsük meg! Hasát a végbélnyílás felöl a feje fejtőig felvágjuk és belsőrészeit kivesszük.

A tejet, ikrát félretesszük, szemét kopoltyúját eltávolítjuk. Ismét lemossuk és hűtőben tartjuk későbbi felhasználásig. Tárolása normál hűtőben egy-két nap.

A fogas előkészítése:

A megmosott halat nem pikkelyezzük, belsőrészeit eltávolítjuk, majd fejét levágjuk.

Vágódeszkára tesszük és a gerinc-csont mentén haladva a húsát lefejtjük /filézzük/, ezután a bőrös felével a deszkára borítjuk és egy éles kés segítségével a húst lehúzzuk a bőréről.

A fogassüllő húsa gyengén szálkás, igen ízletes és hófehér. Elenyesző mennyiségű zsiradékot tartalmaz, ezért roston, nyárson és natúron sütésre különösen alkalmas.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is