Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Fogazott ge... ----

Magyar Magyar Német Német
Fogazott ge... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Fogazott gerenda

Hosszabb, erősen megterhelt gerendák teherbiróságának emelésére két vagy több gerendát teszünk egymás fölé és azokat fogazással és csavarokkal kapcsoljuk össze. A F. 3-5-7 darabból állhat; az egyes daraboknak eltolódását fogak akadályozzák meg, melyeknek segítségével az egyik fa rostjai a másikéiba kapaszkodnak ugy, hogy majdnem olybá vehetjük, mintha az egy hasonló magasságu, de egy darabból álló gerenda volna.

A fogak a gerenda közepe felé kissé rézsutosan emelkednek; hosszuságuk körülbelül a fogazott gerenda magasságával egyenlő, magasságuk a gerenda magassága 1/10-ed részének felel meg. A két gerendát minden két-három fog között csavaros csapszegekkel szorítjuk össze. Hogy a F.-t a behajlás ellen még inkább biztosítsuk, az egészet meghajlítjuk ugy, hogy közepe magasabban álljon mint két vége; ennek a meghajlításnak magassága a gerenda szabadon fekvő hosszának 1/60-1/100-ad része. Az ilyképen F.-k rendkivül pontos munkát és jártas ácsokat igényelnek; hogy készítésüket megkönnyítsük és kevésbbé pontos munka mellett is a fogak jól egymásba kapaszkodjanak, az egyes fogak közé keményfából készült ékeket verünk be

Az igy készült gerendákat ékelt F.-knak hivják. Még egyszerübb gerendavastagítást ad az ugynevezett csapos kötés (l. o.), mig ha függőleges oszlopokat vastagítunk, azokat kalodakötéssel kapcsoljuk össze. Gondos készítés mellett a F. teherbirósága, mintegy 3/4-ed részét teszi egy hasonló méretü, de egy darabból álló teljes-gerenda teherbiróságának.

7 darabból álló fogazott gerenda: minden illesztés fölé vaspántot és az egymást érintő gerendafejek közé ólomlemezt teszünk, hogy a gerendafejek szét ne huzódjanak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is