Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Fogváltás... ----

Magyar Magyar Német Német
Fogváltás... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Fogváltás

v. második fogzás (dentit. secundaria) alatt azon élettani folyamat értendő, midőn a meghatározott kor elérése mellett az állandó fogak sorja és rendje részint fejlődésükben annyira előre haladtak, hogy rendszerint a megfelelő tejfogak gyökeinek felszivódásával (absorptio) azok helyébe lépnek, áttörnek s működésüket a szervezet fokozódott igényeivel szemben átveszik. A gyermekkori fogazat az élet 2-ik évében rendszerint teljes, s ezen időtől számítva a 6-7-ik évig látszólag mi sem történik a fogak fejlődésére vonatkozólag, valóban pedig ez idő alatt fejlődnek ki s csontosodnak meg az állandó fogak koronái s épp ezen fejlődésük által is odahatnak, hogy az állcsontok növekedése megfelelő arányban történjék. A F. előhirnöke az élet 6-ik évében az első állandó őrlőfogak megjelenése a tejőrlők mögött; koronájuk rendszerint a legnagyobb szokott lenni valamennyi tej- és állandó fog között. Ilyenkor a fogak száma 24 s már nem gyermekkori, hanem növendék fogzatnak hivják. A tulajdonképeni F. az élet 7-ik évében az alsó középső metszőfogak áttörésével kezdődik, sokszor a tejmetszők mögött jelennek meg az uj fogak, anélkül, hogy ezeket tetemesen ingókká tették volna. A 8-ik évben a felső középső metszők lazák lesznek, kihullnak s helyükbe az állandók lépnek. 8-9-ik évben az oldalsó metszőfogak váltatnak, rendszerint az alsók hamarább mint a felsők. A 9-10. évben az első tejőrlők helyébe az első kis őrlők lépnek, a 10-11. évben a szemfogak váltására kerül a sor, mig a 11-12. évben a második kis őrlők is áttörnek a második tejőrlők helyébe, a midőn a növendékkori fogzat teljesen állandó fogakból áll. Tehát ezen életkorban már nem lehet s igy nem szabad azon hitben élni, hogy a netán megbetegedett fogak még F. által pótoltatnak. A 12. vagy 13. évben a meglévő fogak mögött kifejlődik a 2. nagy őrlőfog, s ekkor a szájban 28 fog van s ilyenkor serdüléskori fogazatnak lehet nevezni. 4 év mulva, de gyakran sokkal későbben is, sokszor rosszul fejlődött és megbetegedésre igen hajlamos 3. őrlőfog törik át, mellyel az állandó fogak teljes száma, a 32 lesz betöltve, s ekkor érettkori fogazatnak hivják.

Többször előfordul, hogy egyes tejfogak nem váltatnak föl az állandók által, vagy csak nagyon elkésve. Ezzel szemben olykor időelőtti fogváltás fordul elő - kivált gyönge gyermekeknél és nagyon kóros tejfogozatuaknál. Mindaddig, mig részben a kidudorodó fogsejt, részben a tejfogak mozgathatóvá válása által a fogcsere nem külöltetik, tanácsos a tejfogat a maga helyén hagyni. De épp igy tanácsos a tejfog eltávolítása, ha a megfelelő állandó fog már áttört s nagyobb v. kisebb helyi eltérés következtében a tejfogat eléggé rögzítetten hagyta, bár sokszor minden más segítség nélkül az állandó fog saját helyére vándorol. Leginkább a tejfogak bennhagyása s az állandó fogaknak egész sorban helyi eltéréssel történt áttörése hozza létre a kettős sorban lévő fogsorokat (l. Fogrendellenességek). Harmadik fogzás nincs, néha előforduló s ezt szinlelő esetekben, a 3. őrlő esetleg ritkán más fog késői áttörésével, v. valamely visszamaradt foggyökkel vagy korcsképződménnyel, a nagy álképlettel állunk szemben.

Házi állatainknál a metszőfogak váltása azon időszak, midőn az állat korát a fogakról legbiztosabban lehet meghatározni. A csikónál kiváltatnak: I1 - 2 1/2, I2 - 3 1/2, I3 - 4 1/2 éves korban, a marhánál I1 - 1 1/2, I2 - 2 1/2, I3 - 3 1/2, I4 - 4 1/2 éves korban; a juhnál I1 - 1 1/4, I2 - 2 3/4, I3 - 2, I4 - 3 1/2 éves korban; a sertés más rendben váltja fogait, ugyanis I3 - 3/4, I1 - 1, I2- 1 1/2 éves korban. A F. azonban néha gyorsabban vagy lassabban is történik.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is