Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Folkus... ----

Magyar Magyar Német Német
Folkus... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Folkus

(Fulkus, Fulko). 1. Borispárti magyar főur II. Béla korában. Azok közé tartozott, kik az aradi vérfürdőből (1132), hol Boris hivei közül 68 előkelő embert koncoltak föl, megmenekültek.

2. F. a XII. sz. dereka táján élt magyar főur, kinek neve 1165-72. oklevelek záradékából sohasem szokott hiányozni s igy azon főurak közé tartozott, kik IV. István bukása után Tamás nádor, Ézsan ispán és mások helyett átvették Magyarország kormányát. Legelőbb 1158. fordul elő. 1166., midőn III. István Egerben kelt levelével a tengermelléki belgrádi Szt. János-féle monostort javainak birtokában megerősítette, F. szolnoki főispán (Saunikiensis comes) volt. A következő évben részt vett III. István Dalmácia visszafoglalására indított hadjáratában s Ompud bán- és nádorral, Gurcha (Gurg), Smaragd és Tupco ispánokkal együtt ő is hozzájárult Sebenico szabadalmainak megerősítéséhez. A III-ik Béla trónraléptével bekövetkezett kormányváltozás után, midőn Farkas lett a nádor s Dienes bán, az erdélyi Gál, Tamás Sámson fia, egy másik Tamás, Záh fia, Ézsau és mások kezdenek szerepelni, III. István több más hivével, mint Ompuddal, Lőrinc, Lukács és Ruben ispánokkal együtt F. is visszavonult s többé nem találjuk nevét, vagy nagyon későn, csak 21 év mulva kezd ismét szerepelni, ha ugyan a 1193. vasvári főispán s az 1198-99. említett Fulko, bodrogi főispán, Endre herceg párthiveinek egyike, egy személy volt vele. Tekintve, hogy a F. név főuri nemzetségeink közül a nógrádmegyei Kacsukoknál volt használatban, valószinü, hogy F. is ezen nemzetség ősei közé tartozott s talán apja volt a Gertrud meggyilkolásában részes Simon ispánnak.

3. F. A nógrádmegyei Kacsuk nemzetség tagja, Gertrud királyné egyik gyilkosának, Simon bánnak fia s a Zécheni, Libercsei és Salgói családoknak őse. Élt a XIII. sz. dereka táján s a füleki várat birta. Hirhedt gonosztevő volt a tatárjárás alatti és utáni zavarok alatt. V. ö. Fejér Gy., Cod. Dipl. IV. I. 401. Pauler Gy., A magy. nemz. az Árpádházi királyok alatt. II. 260.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is