Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
forgóhíd-pi... draw rest

Magyar Magyar Német Német
Forgóhid... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Forgóhid

az a fajtája a mozgatható felszerkezetü hidaknak, amelyeknek hidaló (vas) szerkezete függőleges tengely körül elforgatható azon célból, hogy az áthidalt viziut irányában a közlekedést szabaddá tegyük.

A leggyakoribb berendezés , amelynél a forgócsap (forgástengely) és ennek alátámasztó pillérje a mozgatható hidszerkezet közepén van. Ez a kétnyilásu egyenlő karu F. A hid csukott állapotában a szerkezet rendszerint három ponton van alátámasztva: a két végén és azonkivül a középpilléren. Kinyitás előtt a végek alátámasztásait eltávolítják, hogy a suly csupán a középső csapra essék, s a szerkezet ezen csap mint forgástengely körül könnyü szerrel elforgatható legyen. A forgatásra a hid nagyságához (sulyához) képest kézi, gőz- v. hidraulikus hajtómű szolgál. A 90°-al való elforgatás által mindkét hidnyilás szabaddá lesz, s a hajók akadálytalanul haladhatnak át, ami a hidnak csukott állapotában nem volna lehetséges, minthogy a viz szine és a szerkezet alsó éle között nem elég a magasság a hajóközlekedés számára.

Ahol a (rendszerint széles) középpillér beépítése meg nem engedhető v. nem célszerü, mint p. hajózó csatornákban, kikötőbejáratokban, ott az egynyilásu egyenlőtlen karu F.-at építik, amelynél a forgócsap az egyik parton van és két nem egyenlő hosszu részre osztja a szerkezetet; a hosszabb kar hidalja át a nyilást, a rövidebb pedig egészen a part fölé esik s az ellensullyal van megterhelve, hogy nyitáskor a hid lebeghessen, vagyis a szerkezet sulyvonala a forgáscsappal összeessék. Csukott állapotban a szerkezet pontokon van alátámasztva. Ezen rendszerhez tartozik a Magyarországon létező két forgóhid is. Mindkettő Fiuméban van (magyar kir. államvasutak), az egyik a Fiumara csatornát, a másik a Recsina folyót hidalja át. L. Fiume.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is