Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
forrasz solder
forraszt to solder
forraszt to sweat
forrasztás seal
forrasztás splice
forrasztás ... splice
forrasztóan... solder
forrasztócs... blow-pipe
forrasztócs... tag
forrasztódr... solder
forrasztófé... solder
forrasztólá... blow-lamp
forrasztólá... blow-torch
forrasztólá... blowtorch
forrasztóón... tin for wel...
forrasztóón... tin-lead so...
forrasztóón... strip tin

Magyar Magyar Német Német
forrasz (mű... Lot (s)
forraszt löten

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Forrasz

Azok a fémek v. fémötvények, melyek fémből v. ezek ötvényeiből készített testek egyesítésére valók, a műveletet magát pedig forrasztásnak nevezzük. Megkülönböztetünk: 1. lágy v. gyors és 2. kemény v. pogány F.-t. A lágy F.-ok könnyen olvadó fémek vagy ötvények. A tiszta ónt rendesen óntárgyak forrasztására használják. A bádogosok rendesen ón-ólom ötvényből készített lágy forraszt használnak. A leghasználatosabb összetételek a következők: 63 % ón és 37 % ólom, vagy 17 rész ón és 10 r. ólom, vagy 1 r. ón és 1 r. ólom (olvad 200° C-nál), vagy 1 r. ón és 2 r. ólom (olvad 240° C-nál), vagy 2,5 r. ón és 1 r. ólom (olvad 185-190° C-nál). Készítik ezeket ugy, hogy megolvasztják az ónt és beleteszik az ólmot. A két fém egyesülése után az ötvényt rendszerint 20 cm. hosszu, 4-5 mm. vastag és 4 cm. széles rudakká öntik. Jó a F., ha hideg vaslapra kiöntve, felszinén fényes sugaras kristályok keletkeznek; ha szine tulságos szürke, kevés benne, ha pedig egyenletesen fényes, sok benne az ón. Sokkal olvadékonyabbak, azonban törékenyebbek is az ón-, ólom bizmutforraszok.

A kadmium-ötvények némelyike is a lágy F.-ok közé tartozik. 2 r. kadmium, 4 r. ón, 2 r. ólom ötvénye olvad 149° C-nál.

A kemény vagy pogány F.-okat használják a réz, a rézötvények, az argentán, az ezüst, az arany, a platina stb. forrasztására.

Csinálják a kemény F.-okat ugy is, hogy sárgarezet különféle arányban cinkkel, vagy cinkkel és ónnal olvasztanak össze.

Az acél, vas, alpakka s ezekhez hasonló ötvények forrasztására az argentán F.-t használják (l. o. II. kötet 85. oldal). Az ezüst F.-t ezüst tárgyak forrasztására használják. Tulajdonképen ez is sárgaréz, melyhez ezüstöt elegyítenek..

Az aluminium forrasztás a legnehezebb műveletek közé tartozik, mert használható jó F.-t még eddig nem találták föl. Rader 50 s. r. kadmium, 20 s. r. cink és 30 s. r. ón ötvényét ajánlja, állítólag klórezüsttel, vékony lemezeket pedig ónnal is lehet forrasztani, ha a forrasztandó hely fölszinét bekenjük faggyu, gyanta és cinkklorid keverékkel. A kemény F.-okat, különösen a sárgaréz összetételüeket ugy gyártják, hogy az ömledéket seprün keresztül vizbe, vagy vizből kiálló vasgolyóra öntik, vagy erős vizsugáron folyatják keresztül. Ily módon apró szemeket kapnak, melyeket szitákkal osztályoznak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is