Forrasztó szerek
a fémtárgyak forrasztandó fölszinének rozsdátlanítására
(dezoxidálására) használt anyagok. Lehetnek ezek: 1. oldó, 2. maró és 3.
redukáló anyagok. 1. A legrégibb idők óta használt oldó szerek közé tartozik a
póris (bórax l. o.). Jó oldószerek a kovasavas sók is, igy a közönséges üveg
(kovasavas nátron és kovasavas mész keveréke), az üvegolvasztáskor keletkező
üvegtajték (Glasgalle), a kovahomok és a vizüveg, mert az olvadt kovasav v.
kovasavas sók a fémoxidokat feloldják. Használatos oldószerek még a foszforsav
vagy a foszforsavas sók. Az u. n. Müller-féle forrasztó viz 1 l.
foszforsavoldatból és 1-1,5 l. 80 %-os borszeszből áll. A foszforsavas nátron
és a foszforsavas ammoniak a pórishoz hasonlóan oldja a fémoxidot. A
foszforsavat gyakran finoman őrlött kriolittal is keverik. 2. A maró F. közé
tartoznak a forrasztó viz, a forrasztó paszta és a sósav. Forrasztó viz, a
lágyforrasszal összeforrasztandó felületek rozsdamentesítésére való oldat.
Leghasználatosabb a klórcink oldat, melyet ugy készítenek, hogy a cinket
sósavban feloldják. Ha már a sósav több cinket oldani képtelen, cinkreszeléket
teszünk bele és porcellán- vagy kőagyagedénybe főzzük, hogy minden szabad savat
megköthessünk. Gyakran ezt az oldatot befőzik, mig csak vajszerü fehér anyagot
(u. n. cinkvaj) nem nyernek, ezt használat esetén vizzel meghigítják. Ehhez a
klór-cinkoldathoz gyakran szalmiakoldatot is öntenek (16 s. r. cink, 11 s. r.
szalmiak) és az oldatot befőzik. Ekkor fehér kristályos sót (klórcink-ammonium)
kapnak, melyet jól záró edénybe tartanak. Használatkor 1 r. sót, 3-4 r.
esővizben oldanak föl. A forrasztó vizet különösen cink, vas, acél, sárgaréz és
vörösréz forrasztására használják. A vas, ón és cink forrasztására használják a
higított sósavat is. Forrasztó paszta az a sürü folyó szirupszerü anyag, melyet
klórcinkoldat és klórcinkammonium keményítő csirizzel összekevert elegye alkot.
3. A redukáló F. A fémoxidoktól a forrasztó melegénél oxigént vonnak el.
Ilyenek a gyanta v. kolofonium, a terpentin, a szalmiakolaj (porrá tört
szalmiakból és faolajból készített pép), a szalmiak (klórammonium), a
ciankálium és a forrasztó faggyu. Az utóbbit ugy készítik, hogy vas kanálban a
kolofoniumot megolvasztják, ezután leveszik a tüzről és faggyut kevernek hozzá,
mig csak vajszerü halmazállapotu nem lesz, ekkor ujra megömlesztik és finoman
tört szalmiakkal elegyítik. V. ö. Schlosser Edmund, Das Löthen (1880);
Wildberger A., Die Legir- und Löthkunst (1880).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|