Főttbor
Ha a jóféle mustot felére lefőzzük, annak cukortartalma
megkétszereződik, s az erjedés után is többnyire édes marad. Igy készülnek
hazánkban a hölgyek számára készített (konty alá való) borok, melyek még
ürömmel s más fűszerekkel kezelve a főttürmöst adják. A mustnak befőzését nem
csak nálunk, de Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban déli
Franciaországban is gyakorolják s a leghiresebb csemegeborok készítése körül
felhasználják. A lefőzésnél azonban nagyon ügyelni kell, hogy a must oda ne
égjen s meg ne kozmásodjék, mert ez által kellemetlen izt és szagot kapna.
Legcélszerübb volna légritkított eszközökben a mustot besűríteni, midőn sem a
must meg nem barnulna, sem kellemetlen izt és szagot nem kapna.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|