Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Főttbor... ----

Magyar Magyar Német Német
Főttbor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Főttbor

Ha a jóféle mustot felére lefőzzük, annak cukortartalma megkétszereződik, s az erjedés után is többnyire édes marad. Igy készülnek hazánkban a hölgyek számára készített (konty alá való) borok, melyek még ürömmel s más fűszerekkel kezelve a főttürmöst adják. A mustnak befőzését nem csak nálunk, de Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban déli Franciaországban is gyakorolják s a leghiresebb csemegeborok készítése körül felhasználják. A lefőzésnél azonban nagyon ügyelni kell, hogy a must oda ne égjen s meg ne kozmásodjék, mert ez által kellemetlen izt és szagot kapna. Legcélszerübb volna légritkított eszközökben a mustot besűríteni, midőn sem a must meg nem barnulna, sem kellemetlen izt és szagot nem kapna.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is