Furmint
Magyarországon a minőségi fehérborszőlő-fajták közül a nyolcadik legelterjedtebb fajta. Nevét igen gyakran kapcsolják össze Tokaj-hegyaljával, bár a Somlói Furmint sem ismeretlen. A Balkán-félszigetről származik, de jellegzetes magyar fajta. Legnagyobb területen a Tokaj-hegyaljai borvidéken termesztik. Fajtacsoportot alkot, amelyen belül megkülönböztethető a Fehér, a Piros és a Változó furmint. Termesztési jelentősége csak a Fehér furmintnak van.
Levele alig tagolt, olyan hosszú, mint széles, vastag szövetű, erős, zsíros tapintású, kissé hólyagos felületű.
Kifejezetten késői érésű fajta. Szüretelése a hagyományos Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztésben október 28-án, (Simon és Júda napján) kezdődött. Aszúsodásra hajlamos, igazán ekkor adja a legjobb minőségét. Bő termőképességét a különböző virágtípusú és típusváltozatú virágainak termékenyülése erősen befolyásolhatja.
Szelekciós (klón és klón típus) nemesítése, a jól termékenyülő, nagy bogyójú egyedek kiemelését és elszaporítását jelentette. Erős növekedésű, ritka lombozatú fajta.
Fagytűrő képessége a közepesnél gyengébb, a fagykárosodás után rosszul regenerálódik. Rothadásra érzékeny, de a rothadás kedvező évjáratokban nemesrothadásba megy át. A legjobban aszúsodó fajtánk.
Bora illatos, kifejezetten kemény. Jó minőségű töppedt, vagy aszúsodott szőlőből hagyományos eljárással készült és érlelt bora világhírű.
Nagyobb felületen a jövőben Tokaj-hegyalján és Somlón várható telepítése.
Telepíthető klón típusai: Királyfurmint, Nemes furmint. Telepíthető klónjai: T. 85, T. 92 (T=Tarcal). ( KÉE Szőlő Tanszék)
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|