Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
fuss, vagy ... play or pay...
fusson ki m... every man f...
fusson, aki... run for you...
fussunk ver... I'll race y...

Magyar Magyar Német Német
Fuss... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Fuss

1. János, zeneszerző, szül. Tolnán 1777., megh. Budán 1819 márc. 9. Sokat komponált az akkor egyedül uralkodott német klasszikus irályban, de azoknak bent a házában érvényt nem szerezhetvén, életének nagy részét Bécsben, Lipcsében és Németországban töltötte. Hazájában legtöbbet Pozsonyban tartózkodott. Ott irta Watwort cimü operáját is, mely a külföldön is föltünt. Klein Henrikkel állott ott szoros viszonyban. Mint műiró szintén sok tevékenységet fejtett ki, számos értekezést közölvén a bécsi és lipcsei zenelapokban. Irt számos szonátát, duót, triót zongorára, vonósnégyest, változatokat, rondókat, melodrámákat, operát, szimfóniát s miséket. Legismertebb művei: Pyramus és Thisbe (melodráma), Watwort és Judit, Romulus és Remus (operák), Isaák (melodráma), Jakab és Ráchel (patriarkai idill), A kalitka (operette) s Pandora szelencéje (bohózat). Több műve nyomtatásban is megjelent.

2. F. Károly, entomologus, szül. Nagy-Szebenben 1817 okt. 23., megh. Neudorfon Nagy-Szeben mellett 1874 jul. 1. Gimn. tanulmányait N.-Szebenben végezte; 1835. a berlini egyetemre ment s itt két évig teologiát és természettudományokat tanult; 1837. haza jött és a rovarok tanulmányozásával kezdett foglalkozni. 1846. a nagy-szebeni Bruckenthal-féle könyvtárnál nyert alkalmazást s egyuttal a gimnáziumnál a fizika tanárává is választották. 1865. ott hagyta a tanári pályát és papnak ment. Ő alapította a «Siebenbürger Verein für Naturwissenschaften» társulatot, amelynek több éven át elnöke volt. Terve az volt, hogy kiadja a «Fauna Coleopterorum Transsylvaniae»-t, de halála e tervének megvalósításában meggátolta. Közleményei mind német nyelven jelentek meg legnagyobb részben az említett társulat kiadványaiban.

3. F. Mihály, botanikus, született N.-Szebenben 1814 okt. 5., meghalt Nagy-Csürön 1883 ápr. 17. Nagy-Szebenben, az 1832-34. évben pedig Bécsben, a prot. teologiai iskolában tanult. Azután Nagy-Szebenben, az evang. gimnáziumban tanárkodott; konrektor volt és több tudományos társulat tagja lett. 1861 óta fenyőfalvi lelkész s az erdélyi szuperintendencia vikáriusa. Több értekezést irt, mely Erdély florisztikai ismeretére vonatkozik. Herbarium normale Transsylvanicumot is adott ki. Legnevezetesebb munkája a Flora Transsylvaniae excursoria (N.-Szeben 1866), 3497 növényfajjal, mely Erdély teljes növényzetét a mostani munkák között legjobban ismerteti.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is