Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Füszer... ----

Magyar Magyar Német Német
Füszer... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Füszer

azon növényi vagy állati alkatrészek neve, melyek hozzáadásával ételünk izletesebb és könnyebben emészthető. F.-ek a paprika, bors, cukor, szegfüszeg, fahéj, kakao, vanilia, szerecsendió, gyömbér, szerecsendióvirág, babérlevél, koriandrum, kapor zöldje, petrezselyem zöldje, köménymag, ánizs, kapri stb. A füszerek élénkítik a vérkeringést, izgatják az idegrendszert, de közvetlen táperővel nem birnak. A legtöbb F.-t a forró égöv, különösen Ázsia és Amerika szolgáltatja. Hazánkban egészen meghonosodott az Emrikából importált paprika, továbbá az ánizs, keménymag és kapor, kakukfü, zsálya, komló, boróka, sáfrán, torma, csöves és metélő hagyma, fokhagyma, citrom, mustár stb. Később az Európaszerte uralkodóvá lett francia konyhaművészet karolta fel a füszerek használatát. Jelenleg mértékletesen használják a F.-ket, még pedig mindenütt leginkább a hazaiakat, mert általánossá lett az a vélemény, hogy minden népre legegészségesebb az a füszer, melyet hazája földje termeszt. Emberemlékezet óta használják a F.-t az ételben, azonban leginkább a középkorban éltek vele. Némely füszer gyógyszerül is szolgál. L. Élvezeti szerek.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is