Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Füszernövén... ----

Magyar Magyar Német Német
Füszernövén... ----

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Füszernövények

v. füszertermékek (növ., planta aromatica) azok, melyeknek valamely részében, még pedig leginkább éter és olaj, néha pedig keserüség alakjában aromatikus izü és jószagu, hathatós anyag van, ezért az étel v. ital füszerének használjuk. Füszer a növénynek valamennyi részében teremhet, de legtöbb mégis a levelekben, a gyümölcsben meg a magvakban.

A gyökér- és hagymafüszerből említendő a szegfügyökér, a petrezselyem, zeller, a keresztesek közül a torma, retek, továbbá a kámos, a hagyma, gyömbér, kurkuma, meg a galanga, a kéregfüszerből a Canella, cimmet, a cimmetszegfü, a szár- és levélfüszerből az ernyősök közül a petrezselyem, kapor, cápakapor, a turbolya, azután a böjtfü, rézsuka, a hagyma, babér- és betlelevél, az ajakosok közül a borsika, zsálya, bazsalikom, majorána, kerti kakukfü, izsop, a nagyszámu fészkesek közül csak az üröm, a virág-, gyümölcs- és magfüszerből a szegfübors, szegfüszeg, az ernyősek közül a koriandrum, köménymag, ánizskapor, kapor, az ánizs, továbbá a citrom, a sarkantyuka, a mostár, kapri, a muskatal dió, a Cinnamomum Loureirii és C. aromaticum cimetfák, a Portulaea, a bors, komló, paprika, paradicsomalma, szója, sáfrány, a paradicsommag, a kardamomum, a vanilia meg a boróka. Néhány hazai (gimgomba) és külföldi gomba (catchup) is F. A legerősebb F. a forró tartományokban teremnek. Ilyen a bors,* a szerecsen v. muskataldió* és muskatalvirág, a csillagos ánizs*, a galangagyökér, a vinilia*, citrom, a cimmet*, babér, szegfücimmet, a babérfélék közül; a gyömbér*, kurkuma, citvor meg a kardamomum* a gyömbérfékék közül, a szegfüszeg* és szegfübors* a mirtuszfélék közül; az Andropogon-fajok tőkéje a pázsitfélék közül, de Európának, sőt hazánknak is vannak bár gyengébb F-ei. Németországban valamint nálunk is, a köménymagot, az ánizskaport, petrezselymet, turbolyát, kaport, komlót, koriandrumot, a sáfránt meg a pórsáfránt, a zsályát, izsópot, rozmarint, kakukfüvet, a borsikát, majoránát, tárkonyt, stb. termesztik. A F. értéke idegen részek hozzákeverése vagyis hamisítás utján csökken. Ezért a füszert nem tanácsos por alakjában venni, mert ekkor a hamisítást bajosabban lehet kideríteni. A porrá tört füszer hamisítására elkészített izetlen és szagtalan matta nevü port árulnak, mely valószinüleg kövér magvak sajtolásának apróléka, fával, kéregszilánkkal és homokkal keverve, s ebből 25-30, sőt 50%-ot is a füszer közé kevernek. A mattát minden füszerhez külön készítik, még pedig ugy, hogy a szine a hamisítandó füszerével meglehetősen megegyezzen. Árulnak tehát borsmattát, szegfűbors-mattát, kassziamattát stb.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is