Gabona
másként élet alatt a közéletben vagy csak egy bizonyos
gabonanemet értenek, p. az Al-Tiszavidékén a buzát, a Nyirségben s
É.-Németországban a rozsot, másutt az árpát, szóval azt a növényt, amelynek
magvából a kenyeret készítik, v. általában a magjuk végett termesztett pázsitféléket
v. azok bizonyos csoportját. Tekintettel arra, hogy minden nép G.-nak azt a
növényt mondja, amelynek lisztje főtáplálékul szolgál s hogy ezek a növények
majdnem kivétel nélkül a pázsitfélék családjába tartoznak, az irodalomban
mindjobban érvényesülő az a felfogás mutatkozik leghelyesebbnek, mely szerint
G. a füvek családjába tartozó azon növények, melyeket magvaik végett mivelnek.
E szerint G. a buza, rozs, árpa, zab, tengeri, a rizs s a köles, meg a cirok
különféle fajai. A gabonafélék mind megegyeznek abban, hogy szemtermésökben
tekintélyes mennyiségü lisztet tartalmaznak, minélfogva ugy emberi táplálékul,
mint abrakul s ipari termények - sör, szesz, keményítő - előállítására
alkalmasak; azonkivül tartalmaznak kisebb-nagyobb mennyiségü proteint, zsirt,
növényrostot s hamut. A gabonaszemek összetétele nagyon változó nemcsak a nem
vagy a faj szerint, hanem ugyanazon fajtánál is a klima talaj, trágyázás s
mivelés szerint. V. ö. Cserháti S., A gabonafélék termesztése (Magyar-Óvár
1889). - G. az őskorban, l. Földmivelés.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|