Gallozás
Borjavítási és egyszersmind borszaporítási eljárás, melyet
Gall L. Trierben 1860 körül fedezett fel, s melyt azóta ugy Franciaországban,
mint a Rajna mentén széles körben gyakorolnak. Az eljárás abban áll, hogy a
savanyu musthoz annyi vizet töltenek, hogy annak szabad savtartalma 6-7 pro
mille legyen, s azután a felhigult musthoz annyi cukor teendő, hogy a must
cukortartalma 18%-20%-24%-ra emelkedjék. Cukor helyett alkoholt is lehet
használni oly mértékben, hogy annak hozzáadása után a bor szesztartalma
9-10-12%-ra rugjon. Ezen eljárás által a felhigítás mérve szerint üresebb s
kevés bouquet-t tartalmazó borok nyeretnek, főelőnye azonban, hogy általa a
borok a különböző évjáratok dacára egyenlő minőségüek lesznek. A G.-t a
mesterséges borokról stb. szóló 1893. XXIII. t. c. tiltja.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|