Galluszsav
(trioxibenzoesav) C6H2(OH)3COOH.H2O.
Benzolszármazék; a benzolból ugy származtatható, ha abban 3 hidrogén helyét
hidroxillal (OH), egyet pedig karboxillal (COOH) pótlunk. Felfedezője Scheele
(1875), közelebbről Pelouze s. Liebig (1834) vizsgálták meg. E sav némely
növényben előfordul; képződik a tanninból, ha annak vizes oldatát savval v.
luggal főzzük A tannin vizes oldatának erjedésekor és penészedésekor is
képződik. Előállítása a tanninból történik, ennek vizes oldatát hig kénsavval
főzzük, amikor is a tannin vagyis digalluszsav viz felvétele folytán G.-vá
alakul. Az oldat lehülésekor a G. kikristályosodik és átkristályosítva
megtisztítható. Szintelen tűalaku kristályokból áll; ize savanykás fanyar;
hideg vizben kevéssé (130 sr.), forróban könnyen (3 sr.) oldódik, alkoholban és
éterben jól oldódik. A hevítéskor előbb kristályvizét veszíti, magasabb
hőmérséken azután elbomlik széndioxidra s pirogallolra. Egy alju sav; sói a
galluszsavsók v. gállátok. Vizes oldatához fölös lugot elegyítve, az mohón
oxigént vesz fel a levegőből és a folyadék sötétbarna szinüvé válik. Oldata
ferrisóktól kékesfekete szint ölt; a tannintól eltérően a fehérje s
enyvoldattal csapadékot nem ad. Különösen a pirogallol előállítására és
fotografiai célokra használják. L. még Cserzőanyagok.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|