Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Galvanoplas... ----

Magyar Magyar Német Német
Galvanoplas... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Galvanoplasztika

Fémtárgyaknak galván uton való előállítása. E találmány az orosz Jakobi és az angol Spencer nevéhez füződik. Jakobi 1837. mutatta be találmányát a szent pétervári tudományos akadémiának; 1840. az angol Murry és a francia Boquillon az elektromosságot rosszul vezető formákat begrafitozták, tehát vezetővé tették s ily uton sikerült jó levonatokat készíteniök, ami ennek az iparágnak különösen azóta, hogy Montgomery dr. 1843. a guttaperkát Európába behozta, igen nagy elterjedést és fontosságot kölcsönzött. A G.-ban használt formákat leginkább guttaperkából, viaszból, gipszből, enyvből és ötvényekből készítik. A guttaperkát csak igen tiszta állapotban (farosttól, földes részektől mentes állapotban) használhatjuk; fontos még hogy plasztikus legyen, ne ragadjon és gyorsan keményedjen. A guttaperkát rendesen 80-90° C. hőmérsékletü vizben puhítják meg, ezután átgyurják, sajtóba teszik, fölszinét grafittal beporozzák és a rátett tárgyat rányomják, hogy e nyomás alatt a guttaperka szét ne málljon, rámába kell tenni.

A formázó viaszt 9000 gr. sárga viaszból, 1350 gr. velencei terpentinből és 225 gr. grafitból készítik, használják még 1200 gr. fehér viasz, 400 gr. sziriai aszfalt, 400-600 gr. sztearin, 300 gr. faggyu és 50 gr. grafit keverékét (Kress-féle keverék). A sztearin mennyiségét az időjárás szerint változtatják, melegben többet, hidegben kevesebbet vesznek. A viaszformákat is grafittal teszik vezetővé. Ha mély a forma, metallizálják, ráöntenek 15-16° Bé sürüségü rézgálicoldatot és bele finom vasport szitálnak; a vaspor a spiritusszal előzetesen megmosott és grafitált formára rácsapja a vörös rezet. Használják 1/3 rész finom fehér bronzpor (ónpor) és 2/3 rész grafit keverékét is. Vázákról, szobrokról, s efféle plasztikus tárgyakról fémformákat is készítenek, ha ezek a hőmérsékletet kibirják. Efféle ötvények:

ón

3 rész

3 rész

3 rész

3 rész

ólom

2 rész

5 rész

2 rész

8 rész

bizmut

5 rész

8 rész

5 rész

8 rész

kéneső

-

-

1 rész

-

olvadó pont

100° C

85° C

70° C

108° C

A kéneső tartalmu ötvény arany és ezüst tárgyak lemásolására nem ajánlható, mert ezekkel foncsort alkot. A gipszformákat viasszal itatják tele, hogy a fürdő oldatát föl ne szörpölje és grafittal teszik vezetővé v. metallizálják. Ez utóbbit ugy végezik, hogy salátromsavas ezüstoxid tömény oldatának és desztillált viznek, meg 90%-os alkoholnak keverékébe mártják; ezután pedig kénhidrogén gőzök hatásának teszik ki. keletkezik kénezüst, mely jól vezeti az elektromosságot. Használják a réz és sárgaréz porokat (bronzport) is. Az enyv is jó formázó szer, mert igen rugalmas. Az enyvet vizben megpuhítják és ezután vizfürdőben megömlesztik, végül pedig 5-10 cm3 glicerin és 30 gr. zselatin keverékével elegyítik. Az enyvformákat ugy teszik vizállóvá, hogy tömény tanninoldatban, v. ketted krómsavas káli oldatában áztatják.

Az elkészített formákat vezetődrótokkal szerelik föl s a könnyebbeket (guttaperka, enyv stb.) ólomsullyal terhelik. A legegyszerübb G.-i fürdő a Dániell-elem. A külső üvegedényben van tömény rézgálicoldat, ebbe áll a lyukacsos agyaghenger, melybe higított kénsavat öntenek. A kénsav gerjeszti a beállított és az agyaghengernél magasabb foncsoros cinkhengert, melyre a bevonandó formák tartása céljából sárgarézkeresztet tesznek. A keletkező áram megbontja a rézgálicoldatot és a kiváló rezet a formákra rakja.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is