Garcinia
L. (növ., Cambogia L., Mangostana Gaertn.), Kelet-Indiában
honos fa a gyántatermők Clusiaceae csoportjában. Mintegy 150 faja Ázsia és
Afrika tropikus tájain, valamint Uj-Kaledoniában terem. levele bőrnemü épélü,
gyümölcse husos, de később gyakran kiszárad. Sok fajának virága szép és
jóillatu; némelyik jóizü gyümölcsének különböző módon értékesíthető tejnedve
van; magva sok olajtartalmu. Fája tartós és nagyon kemény. A G. cambogia Desv.
(Cambogia Gutta L.) kérgét megmetszvén, sárgás nedv áramlik belőle, a melegen
megkeményedik; tartalma barnás festék. Azelőtt a gummigutta nevü mézgyántát
ebből kapták, most azonban a siam, ceylon és előindiai G. Morrellából Desv.
(Hebradendron cambogioides Grah.), a G. Cochinchinensiből Chois. meg a G.
pictoriából Roxb. is. A gummigutta v. sárgás gyánta (gutti, gummi guttae, gummi
cambogium v. cambogium Siamense) barnasárga, szagtalan, kissé édes csipős izü
darab, megnedvesítva világos sárga. Vizben v. borszeszben feloldva szép sárga
festék, a festők lakknak és aranyfirnáisznak nagyra becsülik. A molukki és az
indiai sziggettengeren honos G. Mangostana L. gyümölcsi olyan nagy mint egy
narancs, nagyon jóizü, pirosasbarna, s Keletindia gyümölcsei egyik
legkitünőbbike. Kérgét orvosszerül és fekete festékül használják. A G. purpurea
Roxb. faggyunemü, fehér törékeny zsiradéka a kokum oil; gyenge de nem
kellemetlen szagu, 35°-nál olvad, 24°-nál megmerevedik s a tea-vaj
hamisítására, Angolországban pedig hajkenőcsne k felhasználják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|