Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
garnéla palaemon
garnéla rák... to shrimp
garnélarák palaemon
garnélarák prawn
garnélarák shrimp

Magyar Magyar Német Német
garnéla... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

garnéla

Latin neve: Crangon Crangon, Palaemonidae, Eucyphidae

Angol neve: Prawn

Német neve: Garnele

Francia neve: Crevette

Mérete: 4 - 10 cm hosszú

Minden tengerben, óceánban valamelyik fajuk a több ezerből előfordul.

Az Északi-tengerből 10-12 ezer tonna garnéla rákot halásznak évente. Testük karcsú, rendszerint oldal irányban kissé lapított. A fej, a nyolc torszelvény, a hat potrohszelvény , a nyolc pár torláb jellemzi. A fejtor szilárd egységgé forrt össze. A fejen találhatjuk a nyeles összetett szemeket és a rákokra jellemző szájrészeket.

Némely faj teljesen átlátszó. A garnélak a tengerfenéken mászkálnak csak akkor emelkednek fel, ha menekülnek, ilyenkor faroklegyezőjüket hasoldalukhoz csapják és hátra szökkennek. A garnéláknak nincs helyzet érzékelő szervük.

Legnagyobb fajszámú családjuk az /Eucyphidae/ fajain az első és a második pár járó lábaik ollókban végződnek. Ezek éjjel a nyílt vizen lebegnek, nappal pedig az ajzaton keresik a táplálékot.

A nőstény garnéla petékkel szaporodik, amelyeket a potroha alatt hord. A kikelt lárvák elúsznak, planktonokkal táplálkoznak.

Konyhai előkészítése: a jól megmosott friss rákokat forrásban lévő, petrezselyem zöldes, köménymagos, sós vízben 10 - 15 percig főzzük. A megfőtt rákokat kiszedjük és kihűtjük, páncéljától megtisztítjuk.

A tisztított rákot frissen fogyasztjuk, vagy hütőben tároljuk. A feldolgozás során csak kifogástalan friss rákot használjunk, mert a romlott rák mérgező!

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is