Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gégetükör laryngoscop...

Magyar Magyar Német Német
Gégetükör... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gégetükör

163 cm. átmérőjü, köralaku, keskeny fémkarikával ellátott tükörke, mely körülbelül 120° szög alatt tartóban rögzíthetp fémnyélhez van erősítve, segélyével a gége megvilágítható és megvizsgálható.

Már 1807-ben Bozzini ismertetett készüléket a gégeüreg megvizsgálására. Azóta számosan tettek erre nézve kisérleteket, anélkül, hogy szerencsésebbek lettek volna Bozzininál. 1854. egy nem orvosnak sikerült az, amin orvosok és szakértők évtizedeken át erdménytelenül fáradoztak. Garcia (l. o.) Manuel hirneves énektanár a hangképződés megfigyelése céljából önmagán és másokon kis tükör segélyével vizsgálatokat végzett és kisérletei fényesen sikerültek. Garcia felfedezéséről az orvosi közönség csak 1857. vett tudomást, midőn Türck Bécsben, Czermak Budapesten végeztek vizsgálatokat. Czermak volt az, aki a nyert kisérleti eredmények gyors feldolgozása és ismertetése által a gégevizsgálati módszerének gyors és nagy elterjedését eszközölte. Hogy a gégét megvilágíthassuk, a gégetükrön kivül egy olyan készülékre van szükség, melynek segélyével a fénysugarakat a gégetükörre vetítik, erre leginkább köralaku reflektor alkalmas, mely 8-10 cm. átmérővel bir, középen kerek nyilással. Ha mesterséges fényt vagy diffuz napfényt használunk, homoru tükröt alkalmazunk reflektorként, ha ellenben napsugarak szolgálnak fényforrásul, ugy sik tükör legyen a reflektor, mert különben, ha a reflektor gyujtópontja a garatra esik, azon égési sebek jöhetnek létre. Rendesen fejünkre rögzítjük a reflektort un. n. homlokszalaggal.

A vizsgálatot ugy végezzük, hogy a vizsgálandó egyén velünk szemben egy asztal szélénél foglalt helyet elsötétített szobában, jobboldala mellé kerül a fényforrás (lámpa). A reflektorral felfogott fénysugarakat a vizsgálandó egyén szájába vetítjük, mialatt a vizsgálandó nyelvét jól kihuzza. Most a lámpa felett megmelegített gégetükröt irótoll módjára fogva a megvilágított garatba vezetjük. A bevezetett gégetükörnek oly helyzetet adunk, hogy az a test horizontálisával 45/6 szöget képezzen. Ekkor a tükörre eső sugarak a gége üregét megvilágítják és mi a megvilágított gégetükri képet látni fogjuk. Ezen vizsgálandó módszer segélyével nemcsak a vizsgálatot eszközölhetjük, hanem a gyógybeavatkozásokat - műtéteket - is végezhetjük.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is