Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gelatina... ----

Magyar Magyar Német Német
Gelatina... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Gelatina

gyártását l. Enyv. - A borászatban alkalmazott G. halványsárga egész barnás szinü, kemény lapokból áll, melyek rendszerint 100 gmot nyomnak. A gelatina derítő hatása abban áll, hogy a borban levő csersavval és humuszanyagokkal csapadékot okoz, mely a borban uszkáló s annak zavarosságát okozó anyagokat magával az üledékbe rántja, s felette a bor egészen tiszta lesz. Használata a következő: egy hektoliter borra 8-12 gr. G.-t összetörünk, s azután folytonos keverés közben meleg vizben feloldjuk, az oldatot kihülése után egy sajtár borral jól összekeverjük s végül a deritendő borhoz elegyítjük, melyet eközben a kavaróval mozgásban tartunk. Amint a bor megtisztult, azonnal le kell fejteni üledékéről. Legkedveltebbek a Laine G. és Weinlauba. G. - A khinai G.-t l. Agar-agar.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is