Gelatina
gyártását l. Enyv. - A borászatban alkalmazott G.
halványsárga egész barnás szinü, kemény lapokból áll, melyek rendszerint 100
gmot nyomnak. A gelatina derítő hatása abban áll, hogy a borban levő csersavval
és humuszanyagokkal csapadékot okoz, mely a borban uszkáló s annak zavarosságát
okozó anyagokat magával az üledékbe rántja, s felette a bor egészen tiszta
lesz. Használata a következő: egy hektoliter borra 8-12 gr. G.-t összetörünk, s
azután folytonos keverés közben meleg vizben feloldjuk, az oldatot kihülése
után egy sajtár borral jól összekeverjük s végül a deritendő borhoz elegyítjük,
melyet eközben a kavaróval mozgásban tartunk. Amint a bor megtisztult, azonnal
le kell fejteni üledékéről. Legkedveltebbek a Laine G. és Weinlauba. G. - A
khinai G.-t l. Agar-agar.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|