Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Geologiai k... ----

Magyar Magyar Német Német
Geologiai k... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Geologiai korszakok

Az a hosszu idő, mely alatt a földön több egymásra következő geologiai formáció (l. o.), vagy szisztéma képződött, egy geologiai korszak. A G. együttvéve a Föld történetét tárják elénk, épp ugy mint az egyes történelmi korok a népek történetét. Épp ugy mint a hisztorikus az eseményeket koruk szerint csoportosítja, ugy folytatja a geologus korszakokba a Föld keletkezésének, képződésének, főképen pedig alakulásának felkutatott mozzanatait.

Amennyiben a geologus a Föld történetét a szediment, vagyis az üledékes (réteges) kőzetek telepítése és a bennök feltalálható kövületek alapján megállapíthatja, az alakulás összes mozzanatait öt geologiai korszakban foglalja össze. Ezek lemenő sorrendben a következők: Jelenkor, Ujkor, Középkor, O-kor, Őskor. E korszakokat a szerves világ (állatok és növények) fejlődésmenetére való vonatkozással igy is nevezik: antropozoos kor (az ember fellépésének kora), kenozoos kor (az ujkori állat- és növényvilág kora), menozoos kor (a középkori szerves lények kora), paleozoos kor (az őskori szerves lények kora), arkei vagy azoos kor (szerves lények nélkül való kor). Régi beosztás szerint számokkal is jelölik a korszakokat: Negyedkor (quartär), harmadkor (tertiär), másodkor (secundär), elsőkor (primär), őskor (archei).

Minden G.-ban a rétegek ama csoportja, melyek hasonló körülmények között képződtek, együttvéve egy G. formációt v. szisztémát alkotnak. Az egyes G. szisztémákon belül vannak megint egyes rétegek, melyek ugy képződési viszonyra, mint kövülettartalomra és településre nézve egymáshoz közelebb állanak, vagyis közelebbi időben képződtek, mint egyazon G. szisztéma más rétegei. Azokat az illető G. szisztéma egy-egy szekciójának mondjuk. A szekció rétegei közt ujból lehetnek egymáshoz közelebb álló és messzebb eső rétegek, ugy hogy a szekcióban emeleteket lehet megkülönböztetni, az emeletben pedig egyes rétegeket. Időben kifejezve, az az idő, mely kellet, hogy a G.-ban egy-egy szisztéma képződhessék, lerakódhassék egy periodus, a szekció képződésének időtartama: epocha, az emeleté: kor. Az egész G.-ban lerakódott összes szisztémákat grup-nak véve, az egyes kor-, meg lerakódási viszonyokat a következő sorozat tünteti fel:

Geologiai korszak (érc)-nek megfelel:

grup.

Periodus-nak megfelel:

geol. reformáció v. szisztéma.

Epoká-nak megfelel:

szekció.

Kor-nak megfelel:

emelet.

A legkisebb időegységben képződött anyag

réteg.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is