Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gerendás el... ----

Magyar Magyar Német Német
Gerendás el... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gerendás elzárás

(ném. liegender Versatz). Erdészeti vizépítkezésnél. A zsilipes gátak rendes alakjukban több szakaszra v. nyilásra vannak osztva, mely nyilások tiltókkal vagy ha nagyobbak, u. n. emelőkapukkal zárhatók be. A fa usztatásánál ezen zárókészülékek nem használatók, mert az uszó fa elől az utat elzárják. A zsilipeken u. i. a viz nem csap át a tiltón, hanem a fenéken bocsáttatik ki.

Hogy tejhát a zsilipek által nyujtott előnyöket itt ne legyenek kénytelenek nélkülözni, az usztató vizeket elzáró zsilipeket oly módon rendezik be. Tiltók és tiltóoszlopok helyett, - mely utóbbiak az uszófától sokat szenvednének és torlódások képzésére szolgáltatnának alkalmat - a zsilip főászkára om horonyban járó egy v. két padlódeszkát eresztenek be, melyeken mint egy bukón a viz átcsaphat; árvizkor pedig, vagy midőn a duzzasztás nem szükséges, a deszkák könnyen kiemelhetők. Nagyobb duzzasztásoknál és szélesebb medrekben padlódeszkák helyett négy élüre megbárdolt gerendákat használnak.

A gerendák a a gáttesthez b félhornyokban támaszkodnak, honnét a duzzasztás megszüntetése alkalmával felülről egyenkint a c hegyes karó segélyével kimozdíthatók. Hogy a viz a támasztékuktól megfosztott gerendákat el ne vigye, egyik végükkel a zsiliphez vannak láncolva. Egy másik e célra szolgáló berendezés, hogy a nehéz gerendákat egyenként végeiken emelő gépekkel felhuzzuk, s azután félre tesszük.

A gerendákkal elzárt zsilip- vagy duzzasztó nyilást különben egyszerre is és hirtelen lehet feltárni. A gerendák egyik vége ez esetben záróoszlophoz g támaszkodik. A nyitás a hidról h azáltal történik, hogy egy munkás az alsó végpontja körül forgatható zárórudat i, mely eddig a záróoszlopottámasztotta, maga felé rántja, mire a támasztéktól megfosztott gerendák a viznyomás által félretolatnak. Hogy a viz a gerendákat magával el ne hordja, itt is a másik végükön egyenként rövid láncokhoz vannak kötve. A záróoszlopos nyilást azonban csak valami veszély esetében szabad használni; különben itt is a gerendák csak egyenként löketnek ki.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is