Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gerster... ----

Magyar Magyar Német Német
Gerster... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gerster

1. Antal, mérnök, szül. Kassán 1825 jun. 7. A középiskolát Kassán, műegyetemi tanulmányait Budán végezte. Az 1848-ik szabadságharcban honvéd utászhadnagy, majd főhadnagy és kapitány lett; 1849. az É.-Amerikai Egyesült-Államokba emigrált és Brooklynban mint mérnök és vállalkozó telepedett le; a cincinnatii hidépítésnél Roeblingnek segédje volt; az 1861-1865. amerikai polgárháboruban mint az északi hadsereg utász-őrnagya, majd mint tüzéralezredese tünt ki.

2. G. Árpád, orvostanár, az előbbinek unokaöccse, szül. Kassán 1848 dec. 22. A gimnáziumot Kassán, egyetemi tanulmányait Bécsben végezte. 1873. Kassa város tiszteletb. főorvosa; 1874. New-Yorkba költözött, hol mint sebész nagy praxisra tett szert; jelenleg a new-yorki poliklinikán a sebészet professzora, a new-yorki Mount sinai és a German kórházak főorvos-operateurje. Az amerikai orvosi szaklapokban számos értekezése jelent meg. Nagyobb munkája: The rules of aseptic and antiseptic surgery. New-York 1888, mely eddig 5 kiadást ért el.

3. G. Béla, mérnök, az előbbinek testévöccse, szül. Kassán 1850 okt. 20. Középiskoláit Kassán, a műegyetemet Bécsben végezte. 1874. bécsi városi építőmester; 1876. tagja, majd referense a panama-szoros tanulmányozására Wyse vezetése alatt kiküldött nemzetközi expediciónak, melyben a felső Paya és Cue vidékét ő vette fel; 1877. jelent meg az amerikai isztmuson traszirozott csatornákról szóló első összehasonlító tanulmánya a bécsi geográfiai társulat közlönyében; u. e. évben a Ferenc-csatorna főmérnöke lett; 1878. a boszniai hadjáratban mint tartalékos hadnagy kitünt; 1880. a vukovár-samaci és Károlyváros felső-kulpai csatornákat traszirozta; 1881. Athénben Türr tábornok részére, mint ennek kiküldöttje a korintusi csatorna építési engedélyét szerezte meg; tervezte a korintusi isztmus átmetszését, mely tervei szerint készült el; 1885. a korintusi csatorna vállalatnak igazgatómérnöke volt; 1886. visszatért magyarországba, hol mindennemü építkezéseket, főképen vasutakat tervez és épít; 1889. tervezte és építette a kassa-tornai vasutat, 1893. pedig a szepsi-mecenzéfi vasutat.

4. G. Etelka, énekesnő, előbbinek testvér-huga, szül. Kassán 1854 jun. 27. Kassán a tanítóképző intézetet elvégezvén, Bécsben Marchesiné- és Hellmesbergernél képezte ki magát koloratur és klasszikus drámai szerepekben énekesnővé; 1874 telén lépett először szinpadra a velencei Fenice szinházban; 1875-1876. télen nagy sikerrel énekelt Berlinben, minek következtében I. Vilmos német császár a porosz kamarai énekesnő cimmel tüntette ki; 1876. Gardini Károly lovagnak lett felesége; 1876. kezdve Budapesten, Moszkva-, Szt. Pétervár-, London-, majd több izben Amerikában vendégszerepelt, hol világhirre tett szert.

5. G. Mari, festő, szül. Kassán 1843 máj. 6. Szülői rajzolni már gyermekleány korában taníttatták, a festést csak később tanulta Kassán Hegedüs István akadémia tanártól, s igy sorban tanulmányainak eredményét mutatta be azokban a szinrajzokban, melyeket az 1881. országos női iparkiállításra küldött. Ezekért dicsérő oklevelet és bronz érmet kapott, ami arra ösztönözte, hogy egy évvel később a képzőművészeti társulat kiállításán már mezei virágokat ábrázoló festménnyel szerepeljen. A festmény tehetségre mutatott s Keleti Gusztáv pártfogása folytán stipendiumot is szerzett G. Mari számára, mellyel a fővárosban folytathatta tanulmányait, mint a mintarajztanoda tanítványa. Kiállításainkon leginkább virágfestményekkel szokott szerepelni, melyek a természet élénk megfigyeléséről tanuskodnak.

6. G. Miklós, műszaki kémikus, szül. Kassán 1862 jan. 1. Középiskoláit Kassán és Bécsben, a műegyetemet Stuttgart- és Zürichben végezte. 1885. tanársegéd a zürichi műegyetem kémiai fakultásán, majd mint kémikus Baselben és Budapesten működött. 1892 óta iparfelügyelő a kereskedelemügyi miniszteriumban. Önálló kémiai értekezései a német szakfolyóiratokban és a Term.-tud. Közlönyben jelentek meg. A hadi érem tulajdonosa és az olasz korona-rend lovagja.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is